Teknoloji Kampüsü

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. Ah Seni Akıllı Makine!

Ah Seni Akıllı Makine!

Teknoloji Kampüsü Teknoloji Kampüsü - - 3 dk okuma süresi
46 0

İnsanoğlunun mükemmel zekası ve bilimin mucizesi ile ortaya çıkan ve çıktığı günden beri insan beyninin bile yapması imkansız – en azından şu an için- şeyleri yapan hatta ve hatta gün geçtikçe daha da iyi yapan yapay zekayı duymuş muydunuz ?

Ah tabi ki duydunuz. Şu an da bu içeriğin önünüzde açık olmasını bile sağlayan şey yapay zekanın ta kendisi olduğu için hatta gündelik yaşamınızda bile hemen hemen her yerde denk geldiğiniz mucizevi teknolojinin farkında olmamak nasıl mümkün olabilir ki.

Bunu hepimiz bildiği için buna hiç girmeyeceğim bile. Konumuz, bu zekanın nasıl oluyor da insan gibi kendi tecrübeleri ile öğrenip kendini geliştirebilir bir hale geliyor? Evet doğru bildin konumuz makine öğrenimi. Hadi biraz daha derine inelim.

Makine öğrenimi, kabaca programlanmadığı sonuçları bile ortaya çıkarabilen yapay zekaya deniyor. 1959 yılında Arthur Samuel makine öğrenimini: “makinelerin bilhassa programlanmadığı sonuçları öğrenebilme kabiliyeti” olarak tanımlamış ve bilgisayar ortamında çalışabilen, hatalarından ders çıkarıp yeni taktikler ile kendini geliştiren bir dama oyunu yapmıştır. Ama asıl olarak veri madenciliği dediğimiz elinde bulundurduğu verilerde benzer dizilere sahip, benzer motifleri açığa çıkarmak için kullanılan algoritmaların uygulaması ortaya çıktığında popüler olmaya başlamıştır. Bu teknolojinin popüler olmasını sağlayan şeylerden biri görsel tanıma özelliği. Bunu yapabilmesi içinde önce bir eğitimden geçmesi de lazım tabi ki. Yani pikselleri ve göstereceğiniz görsellerin benzerlerinden binlercesini tanıtmanız lazım ki eğitimi tamamlanmış ve karşılaştırma yapabilecek bir hale gelsin.

Aslında hepiniz bu durum gün içerisinde defalarca karışınıza çıkıyor. Mesela Netflix’te nasıl oluyor da “Beğenebileceğiniz içerik tavsiyeleri” olarak gerçekten beğenebileceğiniz şeyler çıkıyor ? Ve ya Shazam’dan nasıl oluyor da binlerce parça arasında eleyerek dinlediğinizi bulabiliyor ?  Bu algoritmalar sayesinde yapay zeka kendini eğitiyor ve öğreniyor. Özetle Sunmuş olduğunuz veriler ve parametreler ile benzetimler yaparak, sizden daha iyi tespitlerde bulunan, programlamadıklarınızı da açığa çıkarabilen, kendi kendini eğitebilen sistemlerdir.

Peki ya herhangi bir eğitim vermeden kendi kendine her şeyi öğrenseydi ne olurdu ? Derin öğrenme. Bu konuya da ayrıca başka bir makalede değiniriz. Kafalar karışmasın değil mi? Bilgi ile kalın…

What’s your Reaction?
10
1
0
0

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir