Metin ve görüntülü sohbet platformu Omegle temelli olarak kapandı. Bilgi, hizmetin yaratıcısı Leif K-Brooks tarafından resmi web sitesinde yayınlanan bir açıklamayla doğrulandı.
Omegle, kullanıcıların rastgele bir çekilişe dayalı olarak yabancılarla sohbet edebildiği ücretsiz bir sohbet hizmetiydi. Platform 2009 yılında faaliyete geçti ve farklı yaş ve bölgelerden insanlar arasında olağandışı karşılaşmaları teşvik etmesiyle ünlendi.
K-Brooks’a göre, hizmet artık “ekonomik ya da psikolojik olarak” sürdürülebilir değil ve devam ettirmek için bir tür finansman modeli oluşturma planları da yok. “Dürüst olmak gerekirse, 30’lu yaşlarımda kalp krizi geçirmek istemiyorum,” diyen yaratıcı, platformu yönetirken biriken stresi gerekçe gösterdi.
Omegle internet tarihinin bir parçası
Leif henüz 18 yaşındayken başlatılan Omegle, birçok kullanıcı tarafından insanların kayıt olma bürokrasisi olmadan veya sohbete başlamak için bir nedene sahip olmadan birbirleriyle sohbet edebilecekleri bir “sosyal spontanlık” hizmeti olarak görülüyordu.
İlginizi çekebilir; Yapay Zeka Aracı Copilot Windows 10’a Geliyor
Hizmet ücretsizdi ve bilgisayarınızda ya da cep telefonunuzda çalışması için bir uygulama indirmenizi gerektirmiyordu. Tek yapmanız gereken bağlanmak ve rastgele bir kişiyle sohbet başlatmak için web kamerasının kullanımına izin vermekti – daha sonra Chatroulette tarafından benimsenen konsepte çok benzer bir konsept.
Platform başarılı oldu, ancak Twitter (şimdi X olarak adlandırılıyor) ve Facebook gibi sosyal ağların yanı sıra WhatsApp gibi mesajlaşma programlarının ilerlemesiyle popülerliğini kaybetti.
Ancak Covid-19 salgınının zirvede olduğu dönemde Omegle, giderek daha fazla insanın günü evde geçirmesiyle ve ayrıca gençlerin TikTok ve YouTube için içerik oluşturmasının bir yolu olarak yeniden ortaya çıktı.
Bu durumlarda, dijital fenomenler komik konuşmaların ya da kostümlü olarak görünmek ve diğer insanların tepkilerini kaydetmek gibi olağandışı durumların koleksiyonlarını bir araya getirdiler.
Ancak Omegle, taciz ve saldırgan söylemler de dahil olmak üzere çeşitli siber suçlara da sahne olmuştur. Leif, platformdaki moderasyonun çok gelişmesine rağmen, saldırıların son yıllarda çok arttığını ve bunu hizmete yönelik giderek daha fazla eleştirinin izlediğini iddia ediyor.