Teknoloji Kampüsü

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. RCS Nedir? İşte SMS ve iMessage’dan Farkı!

RCS Nedir? İşte SMS ve iMessage’dan Farkı!

Serhat Sarımlı Serhat Sarımlı - - 10 dk okuma süresi
476 0
rcs

RCS nedir ve SMS ve iMessage‘dan farkı nedir? Bu makalemizde bu standartların özelliklerine bakacağız işte detaylar. Apple bu hafta dramatik bir geri dönüş yaparak 2024 yılından itibaren RCS desteği sunacağını duyurdu. Bu karar, iOS ve Android arasındaki en uzun süreli ve kafa karıştırıcı çatışmalardan birini etkili bir şekilde sona erdiriyor.

SMS nedir?

Kısa Mesaj Servisi (SMS) dünyadaki en yaygın mesajlaşma protokollerinden biridir. Mobil teknolojinin ilk günlerine kadar uzanır. Aralık 1992’de, o zamanlar Vodafone’da mühendis olan Neil Papworth, patronuna “Mutlu Noeller” dileyerek ilk SMS metin mesajını gönderdi. 2011 yılının başında, dünya genelindeki tüm cep telefonu kullanıcılarının yaklaşık yüzde 80’i tahminen 3,5 milyar kişi her ay SMS mesajı gönderiyordu.

Ancak 2023 yılında bu standardın bazı önemli dezavantajları bulunuyor. SMS mesajları 160 karakterle sınırlı ve gönderdiğiniz metinler fotoğraf, video, ses veya GIF içermiyor. Bunun için cep telefonları uzun zamandır Multimedya Mesajlaşma Hizmeti (MMS) olarak bilinen destekleyici bir protokole yöneldi, ancak bu protokol de mesaj boyutu sınırlarının çok küçük olması gibi teknik sınırlamalardan payını alıyor. Ayrıca SMS ayrıca uçtan uca şifrelemeyi de desteklemiyor.

Ancak anlık mesajlaşma platformlarının hakim olduğu bir çağda SMS’in modası geçmiş gibi görünse de belirleyici bir avantajı var: SMS mesajları operatörünüzün mobil ağı üzerinden yönlendirilir, yani bu teknolojiyi kullanmak için bir veri planı gerekli değildir. Bu gerçek, SMS’in iMessage da dahil olmak üzere daha gelişmiş protokoller için genellikle bir yedek olarak hizmet ettiği anlamına geliyor.

rcs

RCS nedir?

RCS, Zengin İletişim Hizmetleri’nin kısaltmasıdır, ancak bazen “Gelişmiş Mesajlaşma” olarak da pazarlanmaktadır. Her iki şekilde de, genellikle SMS ve MMS için yeni nesil bir yedek olarak konumlandırılır. RCS, kullanıcıların daha önce WhatsApp gibi üst düzey mesajlaşma platformlarına özel olan birçok özellikten yararlanmasına olanak tanıyor.

Örneğin, RCS Evrensel Profili okundu bilgisi ve yazım göstergeleri için tam destek içeriyor. Ayrıca uygun grup sohbetlerini kolaylaştırabilir ve kullanıcıların yüksek çözünürlüklü görüntüler, video ve ses klipleri göndermesine olanak tanıyabilir. Bu yılın başlarından itibaren Google’ın RCS uygulaması, hem bire bir hem de grup sohbetleri için varsayılan olarak uçtan uca şifreleme (E2EE) de sunuyor.

SMS metinlerinin aksine RCS mesajları mobil veri bağlantısı ya da Wi-Fi bağlantısı üzerinden yönlendiriliyor ve SMS yedek olarak işlev görüyor desek yeridir. Bu nedenle, eski protokol muhtemelen yakın zamanda popüler olmaya devam edecek.

RCS hakkında hatırlanması gereken önemli bir husus, RCS’nin anlık mesajlaşma uygulamalarının yerine geçecek ya da onlara rakip olacak bir uygulama olmadığı ve hiçbir zaman da olmayacağıdır. RCS, özünde cep telefonu operatörleri arasında ve telefon ile operatör arasında bir iletişim protokolüdür. RCS’den yararlanmak için yeni bir hizmete kaydolmak gerekmiyor. Telefonunuz ve operatörünüz RCS’yi desteklediği ve Google Messages gibi uyumlu bir uygulama kullandığınız sürece, protokolün sunduğu her şeyden yararlanabilirsiniz. Tabii ki mesajlaştığınız kişi veya kişilerin de aynı gereksinimleri karşılaması koşuluyla.

imessage-rcs

iMessage tüm bunlara nasıl uyum sağlıyor?

Apple iMessage’ı Haziran 2011’de, Steve Jobs’un aynı yıl ölmesinden birkaç ay önce duyurdu. RCS’nin aksine, iMessage yalnızca Apple tarafından kontrol edilen ve (bazı resmi olmayan geçici çözümler dışında) yalnızca iPhone, iPad, Apple Watch ve Mac aygıtlarında kullanılabilen özel bir mesajlaşma protokolüdür. Apple, 2024 yılından itibaren RCS desteğini Mesajlar uygulamasına entegre etmeyi planlıyor. Ancak şu anda iki protokol birbiriyle iletişim kurmuyor. Bu nedenle, kullanıcılar Android telefonu olan birine metin ve medya dosyaları göndermeye çalıştığında Apple’ın Mesajlar uygulaması varsayılan olarak SMS/MMS’yi kullanacak.

Bir iMessage kullanıcısının perspektifinden bakıldığında, Android kullanıcıları geçmiş bir mesajlaşma çağında sıkışıp kalmış gibi hissedebilir. Her ne kadar bu durumdan Android kullanıcıları sorumlu olmasa da.

Buraya nasıl geldik?

RCS üzerindeki çalışmalar Apple’ın iMessage’ı duyurmasından önce başlamış olsa da, protokolün onu yavaş bir kullanıma mahkum eden büyük bir dezavantajı vardı. RCS, mobil iletişim endüstrisinin çıkarlarını genel olarak temsil eden bir ticaret kuruluşu olan GSMA’nın katılımını içeren çok paydaşlı bir projedir. Google, 2015 yılında Jibe Mobile’ı satın alarak RCS’nin yaygınlaşmasında daha aktif bir rol üstlendi. Jibe’nin teknolojisini temel alan Google, RCS ekosistemini birbirine bağlayan yapıştırıcıyı etkin bir şekilde sağlıyor, ancak şirket uzun bir süre RCS’ye dahil olan herkesi ortak bir hedefe doğru hizalama konusunda kötü bir iş çıkardı.

Aslında, RCS’nin ilk günlerine yanlış başlangıçlar damgasını vurdu; AT&T, T-Mobile ve Verizon’dan oluşan bir grup da dahil olmak üzere bazı operatörler, sonunda Google ile aynı hizaya gelmeden önce protokolü ilerletmek için kısa ömürlü bir ortak girişim oluşturdu. Samsung bile bir süre kendi başına hareket ettikten sonra sonunda Google’ın Mesajlar uygulamasını ABD’deki telefonlarında varsayılan mesajlaşma uygulaması haline getirmeyi kabul etti.

İlginizi çekebilir; Apple 2024’ten İtibaren RCS Mesajlarını Destekleyecek

Bu nedenle Apple’ın RCS’yi benimsemek için çok az nedeni vardı. Sonuçta, neden bir rakibine ücretsiz bir hediye versin ki? Ve geçen yıl gibi kısa bir süre önce, bu durumun yakın zamanda değişme ihtimali yok denecek kadar az görünüyordu. Apple CEO’su Tim Cook, 2022’de Code Conference’da kendisine RCS mesajlaşmaları sorulduğunda “Kullanıcılarımızın bu konuda çok fazla enerji harcamamızı istediklerini duymuyorum” demişti. Cook’un bu konudaki son sözü “Annenize bir iPhone alın” oldu.

Ancak Avrupa Birliği de geçen yıl dönüm noktası niteliğindeki Dijital Piyasalar ve Hizmetler Yasası’nı (DMA) kabul etti. Yasa, “kapı bekçilerinin” kendi sistemlerini kayırmamalarını ya da üçüncü tarafların bu sistemler içinde birlikte çalışmasını sınırlamamalarını gerektiriyor.

Kasım ayının başında Google, Avrupa Komisyonu’na iMessage’ın DMA’yı ihlal ettiğini savunan bir yazı gönderdi. Apple’ın RCS duyurusunun, şirketlerin AB Genel Mahkemesi’nde DMA’ya itirazlarını sunmaları için son tarihe denk gelmesi muhtemelen tesadüf değil. Cuma günü AB, Apple’ın DMA atamalarına itiraz ettiğini duyurdu. Şirketin şikayetlerinin ayrıntıları kamuya açık değil, ancak Bloomberg geçen hafta Apple’ın hem iMessage hem de App Store’un gatekeeper atamalarına itiraz etmeyi planladığını bildirdi.

Apple’ın RCS desteği iPhone’daki yeşil metin balonlarının sonu anlamına mı geliyor?

Bunu söylemek için henüz çok erken. Perşembe günü Apple yaptığı açıklamada, RCS mesajlarını cihazlarında nasıl görüntülemeyi ve ele almayı planladığı hakkında çok az ayrıntı verdi. Ayrıca iMessage’ın “Apple kullanıcıları için en iyi ve en güvenli mesajlaşma deneyimi olmaya devam edeceğini” belirtti. Bununla birlikte, bu ifadeyi iMessage’ın Apple dışı cihazlardan gelen metinleri bir iPhone, iPad veya Mac’ten gönderilenlerden farklı görüntülemeye devam edeceği anlamına alsanız bile, Apple’ın RCS’yi benimsemesi hem iOS hem de Android kullanıcıları için daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayacaktır.

Apple ayrıca mevcut Evrensel Profil protokolünü geliştirmek için GSMA üyeleriyle birlikte çalışacağını ve standarda uçtan uca şifreleme eklemeye odaklanacağını söyledi.

Neler düşünüyorsunuz? Sosyal ağlarımızı kullanarak görüşlerinizi diğer Teknoloji Kampüsü okuyucularıyla paylaşın.

What’s your Reaction?
0
0
0
0

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir