Teknoloji Kampüsü

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. Başarısızlığa uğrayan 10 mobil işletim sistemi

Başarısızlığa uğrayan 10 mobil işletim sistemi

Serhat Sarımlı Serhat Sarımlı - - 7 dk okuma süresi
87 0
mobil-isletim-sistemi

Başarısızlığa uğrayan 10 mobil işletim sistemi hangileri? Bu makalemizde, çok çeşitli nedenlerle başarısızlığa uğramış mobil işletim sistemlerinden bahsedeceğiz. İşte detaylar. Teknolojik açıdan her türlü gelişme süreci, başarılı ürünlerin yanı sıra halkın beğenisini kazanamayan ürünleri de beraberinde getirir. Bu durum, operasyonel sistemlerle olan ilişkiler de dahil olmak üzere çok çeşitli alanlarda gerçekleşmektedir.

10. Symbian

Symbian, Nokia tarafından 1990’lardan yaklaşık 2010 yılına kadar akıllı telefonlarında yaygın olarak kullanılan öncü bir mobil platformdu. Temelde kişisel asistanlar üzerinde başladı, ancak Nokia tarafından satın alındıktan sonra işletim sistemleri arasında güç kazandı.

Bununla birlikte, başarısızlığı kısmen eski kullanıcı arayüzü ve iOS ve Android gibi rakiplerine kıyasla uygulama geliştirmenin zorluğundan kaynaklanıyordu.

Buna ek olarak Nokia, pazardaki değişikliklere uyum sağlamakta ve Symbian’ın ortadan kalkmasına katkıda bulunan mobil teknolojinin hızlı gelişimine ayak uydurmakta yavaş kalmıştır.

9. Nokia X

Nokia’dan bahsetmişken, şimdi Nokia X ile birlikteyiz. Bu mobil işletim sisteminin önerisi, en azından ilk başta umut vericiydi: Linux Kernel ve Android işletim sisteminin unsurlarını Windows Phone arayüzü ile birleştirmek.

Ancak, geliştirici topluluğunun destek eksikliği ve iki farklı platformun karışımının neden olduğu kafa karışıklığı sisteme zarar verdi. Buna ek olarak, Microsoft Nokia X’in piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra Nokia’yı satın aldı ve bu da hattın durdurulmasıyla sonuçlandı.

8. Bada

Samsung tarafından geliştirilen ve 2010 yılında dünyaya tanıtılan Bada, iOS ve Android’den gelen şiddetli rekabet nedeniyle önemli bir çekişme kazanamayan bir işletim sistemiydi.

Bu listeye sağlam bir uygulama ekosistemine sahip olmamasının yanı sıra daha köklü rakiplerine kıyasla sınırlı kaynaklarını da ekleyebiliriz. Üretimi durdurulduğu 2013 yılında başarısız olan mobil işletim sistemleri listesine girdi.

7. MeeGo

MeeGo, Nokia ve Intel tarafından geliştirilen, mobil ve gömülü cihazlar için tasarlanmış açık kaynaklı bir mobil işletim sistemiydi. Ancak, getirdiği yenilikleri sadece bir cihaz kullandı: Nokia N9.

MeeGo, sezgisel arayüzü ve sağlam performansıyla övgü bile kazandı, ancak donanım üreticilerinin ve uygulama geliştiricilerinin destek eksikliğinden muzdaripti. Bu nedenle Nokia, bu sistemi Windows Phone lehine terk etmeyi seçti ve bu da kaderini etkili bir şekilde mühürledi.

6. Tizen

Esas olarak Samsung tarafından geliştirilen Tizen, Bada’nın karşılaştığı zorluklara benzer zorluklarla karşılaştı. Ancak, burada bahsettiğimiz diğer vakaların aksine, yine de göreceli bir başarı elde etme şansına sahipti.

İlginizi çekebilir; iOS 17.4 ile iPhone Pil Ömrünü Uzatmanın 5 Kolay Yolu

Akıllı saatler ve Samsung akıllı TV’ler de dahil olmak üzere bazı cihazlarda benimsenmesine rağmen, Tizen akıllı telefon pazarında önemli bir kabul görmeyi başaramadı. Sebep? Üçüncü taraf uygulamaların eksikliği ve Android ve iOS’un etki alanı.

5. Blackberry OS

Eski adıyla RIM OS olarak bilinen Blackberry OS, Blackberry cihazlarında yaygın olarak kullanılmış ve iOS ve Android’in yükselişinden önce akıllı telefon pazarında önemli bir rol oynamıştır.

Fiziksel klavyenin mükemmel kullanımı ve kurumsal dünyada iyi kabul görmesine rağmen, süreç içinde başarısızlıkla sonuçlandı. Bu durumda, modası geçmiş arayüzünü, üçüncü taraf uygulamaları desteklememesini ve iPhone ve Android cihazlarla rekabet edecek gücünün olmamasını suçlayabiliriz.

4. Palm OS

Palm OS 1996 yılında, dokunmatik ekranlı cihazların henüz yeni olduğu bir dönemde piyasaya sürüldü. Bu sistem 2000’lerin başına kadar nispeten başarılıydı, ancak destek eksikliği ve diğer daha teknik sorunlar, iOS ve Android alanından bahsetmeye gerek kalmadan onu yol kenarına koydu.

3. webOS

LG akıllı TV sahibi olanlar webOS ile mutlaka temas etmişlerdir. 2009 yılında yaratılan webOS, yenilikçi arayüzü, verimli çoklu görevi ve bulut tabanlı hizmetlerle sorunsuz entegrasyonu ile büyük beğeni topladı. Ancak, uygulama geliştiricilerin destek eksikliği ve Android ve iOS’un büyümesi onu köşeye sıkıştırdı.

2. Firefox OS

Mozilla tarafından geliştirilen Firefox OS, açık web standartlarına dayalı bir mobil işletim sistemi oluşturma girişimiydi. Ancak, donanım desteği eksikliği, düşük performansı ve üçüncü taraf uygulamalarının yetersizliği başarısızlığına katkıda bulundu.

Bu nedenle Mozilla, 2016 yılında Firefox OS’un geliştirilmesine son vererek mobil işletim sistemlerinin sayısını azalttı.

1. Ubuntu Phone

Son olarak, 2013 yılında Ubuntu Linux tabanlı bir mobil işletim sistemi oluşturmak için bir Canonical girişimi olan Ubuntu Phone’u unutamayız.

Başlangıçta teknoloji meraklılarının ilgisini çekmesine rağmen Ubuntu Phone, donanım üreticilerinin ve uygulama geliştiricilerin ilgisini çekmekte zorlandı. Popüler uygulamalardan destek alamaması ve iOS ile Android’in süregelen hakimiyeti sonunda kaderini belirledi.

Bu işletim sistemlerinden herhangi birini hiç kullandınız mı? Görüşlerinizi sosyal ağlarımızda diğer Teknoloji Kampüsü okuyucularıyla paylaşın. Bir dahaki sefere görüşmek üzere!

What’s your Reaction?
1
0
0
0

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir