Teknoloji Kampüsü

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Faydalı Bilgiler
  4. »
  5. Google aramalarında bilinmeyen komutlar nelerdir?

Google aramalarında bilinmeyen komutlar nelerdir?

Teknoloji Kampüsü Teknoloji Kampüsü - - 6 dk okuma süresi
31 0
Google aramalarında bilinmeyen komutlar nelerdir?

Günlük hayatımızda sıkça başvurduğumuz Google, arama yaparken çoğu kişinin bilmediği birçok komuta ev sahipliği yapmaktadır. Google aramalarında bilinmeyen komutlar, arama motorunu daha etkili bir şekilde kullanmanıza yardımcı olabilir. Bu yazıda, aramalarınızı hızlandıracak ve sonuçlarınızı genişletecek bazı ipuçlarını keşfedeceksiniz.

Google Aramalarında Bilinmeyen Komutlar

Google aramaların bilinmeyen komutlara şu şekilde erişebilirsiniz;

1. Arama Sonucuna Daha Kolay Ulaşma

Arama operatörlerini kullanarak, hedef sonuca daha kolay ulaşabilirsiniz. Tırnak işareti (“ ”) kullanarak, tırnak içerisindeki tam kelime grubunu aratabilirsiniz. Ayrıca, bir kelimenin önüne eksi işareti (-) koyarsanız o kelimeyi arama sonuçlarından çıkarabilir, artı işareti (+) koyarak o kelimenin aramanızda önemli olduğunu belirtebilirsiniz.

2. Belirli Bir Sitede Arama Yapma

Aramalarınızı sadece bir internet sitesi ile sınırlamak için “aranacak kelime sitesitesi” formatını kullanabilirsiniz. Örneğin, “galaxy note 4 site.com” şeklinde arama yaparak, sadece Tamindir üzerinde Galaxy Note 4 ile ilgili içeriklere ulaşabilirsiniz.

3. Matematiksel İşlemler ve Birim Çevirme

Google, matematiksel işlemleri ve birim çevirme işlemlerini gerçekleştirme yeteneğine sahiptir. 25*4 yazdığınızda 100 sonucunu görebilirsiniz. Ayrıca, birimleri çevirmek için de örneğin “125 mil to km” yazarak doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz.

4. Hava Durumunu ve Saati Öğrenme

Bulunduğunuz şehirdeki hava durumu için “hava durumu şehir adı” yazarak, yedi günlük hava tahminini görüntüleyebilirsiniz. Yerel saat için “time şehir adı” ya da güneşin doğduğu saati öğrenmek için “gündoğumu şehir adı” şeklinde arama yapabilirsiniz.

5. Bölgeye Göre Arama Yapma

Çin Restoranı” gibi bir arama yaptığınızda, Google otomatik olarak bulunduğunuz bölgedeki restoranları gösterir. Anahtar kelimenin sonuna bölgenizin posta kodunu ekleyerek aramanızı özelleştirebilirsiniz.

6. Web Sitelerinin Önbelleğini Görüntüleme

Google’ın önbelleğinde, daha önce ziyaret ettiği web sitelerinin kopyaları bulunur. “cachesitesi” komutunu kullanarak, istediğiniz web sitesinin geçmişteki görüntüsüne ulaşabilirsiniz.

7. Vizyondaki Filmleri Öğrenme

Vizyonda olan filmleri öğrenmek için Google’ı kullanabilirsiniz. Örneğin, “movie times İzmir” yazarak İzmir’deki filmler hakkında bilgi alabilirsiniz.

8. Sesli Arama Yapma

Chrome, Android veya Google iOS uygulaması ile aramalarınızı sesli olarak gerçekleştirebilirsiniz. Mikrofon simgesine tıklayıp aradığınız kelimeyi söyleyerek arama yapabilirsiniz.

9. Arama Sonuçlarını Filtreleme

Arama sonuçları sayfasında “Arama Araçları” butonuna tıklayarak; ülke, tarih ve yayınlanma tarihi gibi filtreler uygulayabilirsiniz.

10. Zar Atma

Google’da “zar at” yazarak, zar atma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. “Roll” butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.

11. Benzer Siteleri Görüntüleme

related:” komutu ile, aradığınız siteye benzeyen diğer web sitelerini bulabilirsiniz. Örneğin, “related.com” yazarsanız, Tamindir’e benzeyen diğer siteleri görebilirsiniz.

12. İki Sayı Arasında Aramaları Sınırlama

Google’da iki nokta ile belirli iki sayı arasında aramalarınızı sınırlayabilirsiniz. Örneğin, “savaşlar 1900..1923” yazabilir ya da “$100..$300” yazarak finansal aramalar yapabilirsiniz.

13. Dosya Türü Arama

Belirli bir dosya türü arıyorsanız, “filetype veya “filetype” gibi aramalar yaparak sonuçları sınırlayabilirsiniz.

14. Uygulama Arama

Bir uygulama aramak istediğinizde, uygulama ismini yazıp aradıktan sonra sonuç sayfasında “Uygulamalar” butonuna tıklayarak sadece uygulama içeriklerini görebilirsiniz.

15. Çeviri Yapma

Bir kelimeyi başka bir dile çevirmek için “translate Türkçe İngilizce” gibi aramalar yapabilirsiniz.

16. Popüler Aramaları Görüntüleme

Google Trends ile bulunduğunuz ülkede hangi aramaların yapıldığını görebilir ve popüler aramaları takip edebilirsiniz.

17. Doodle’lara Erişme

Arama sayfasında herhangi bir şey yazmadan “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonuna basarsanız, Google’ın özel logolarını görüntüleyebilirsiniz.

18. Gelişmiş Arama Sayfasını Kullanma

Google’ın Gelişmiş Arama sayfası ile bu yazıda bahsedilen özelliklerin çoğunu gerçekleştirebilirsiniz. Kullanım tercihi tamamen size kalmış.

19. İki Konum Arasındaki Mesafeyi Öğrenme

İki farklı konum arasındaki mesafeyi öğrenmek için, örneğin “İstanbul Kocaeli mesafe” yazmanız yeterlidir. Ayrıca, ne kadar sürede gideceğinizi de öğrenebilirsiniz.

20. Güneş’in Hangi Saatte Doğduğunu Öğrenme

Güneş’in doğduğu saati öğrenmek için “sunrise şehir ismi” şeklinde arama yapabilirsiniz. Örneğin, “sunrise İstanbul” ile İstanbul’da Güneş’in doğuş saatini öğrenebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Google Chrome için en iyi VPN eklentileri listesi!

Bu yazıda, Google aramalarında bilinmeyen komutlar ile arama deneyiminizi geliştirmek için kullanabileceğiniz ipuçlarını paylaştık. Bu komutları kullanarak Google’da daha verimli aramalar yapabilir, istediğiniz bilgilere daha hızlı ulaşabilirsiniz.

What’s your Reaction?
0
0
0
0

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir