Teknoloji Kampüsü

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. Adobe’nin Yeni Yapay Zeka Modeli Firefly Göz Kamaştırıyor!

Adobe’nin Yeni Yapay Zeka Modeli Firefly Göz Kamaştırıyor!

Adobe, yapay zeka alanındaki hızlı gelişmelerle rekabet etmek amacıyla DALL-E ve Midjourney'e alternatif olarak geliştirdiği yeni yapay zeka modeli Firefly'ı beta testine açtı. Firefly, bazı başarılar elde etmiş olsa da, hala geliştirilmesi gereken pek çok alan bulunuyor.

Teknoloji Kampüsü Teknoloji Kampüsü - - 3 dk okuma süresi
65 0
Adobe Firefly

Yapay zeka modellerindeki artışa paralel olarak, şirketler bu alana yatırım yaparak kendi modellerini piyasaya sürmeye başladılar. Adobe, bu şirketler arasında en çok dikkat çekenlerden biri oldu. Geliştirme sürecinde olan Adobe’nin yeni yapay zeka modeli Firefly, birçok görsel yapay zeka modeline meydan okuyabilecek kadar iddialı olmasına rağmen, aynı zamanda başarısız noktaları da bulunuyor.

Firefly, daha yüksek kaliteli görseller sunarken insan modelleri konusunda başarılı olamıyor. Adobe’nin önceki yapay zeka modellerinin aksine, Firefly görselleri değiştirmek yerine sıfırdan yaratma imkanı sağlıyor. DALL-E ve Midjourney gibi rakiplerine benzer şekilde çalışan Firefly, kullanıcılara çok daha kaliteli ve net görseller sunuyor. Ancak erken test aşamasında olan yapay zeka, bazı durumlarda detaylı ve başarılı görseller yaratırken, bazı durumlarda ise tuhaf veya basit görseller üretebiliyor.

Firefly’ı deneyen kullanıcıların çoğu, sistemin hayvan ve ortam tasarımında başarılı olduğunu ifade ederken, insan modelleri yaratma konusunda sıklıkla başarısız olduğunu belirtiyor. Bunun nedeni, Firefly’ın yalnızca Adobe’nin stok görsel havuzundan faydalanması ve burada insan görsellerinin az olmasıdır.

Yapay Zeka

Firefly, içerik üreticilerinin haklarını da gözetiyor

DALL-E ve Midjourney’in en çok eleştirilen yönlerinden biri, bu modellerin Shutterstock gibi görsel siteleri, sosyal medya ve portfolyoları tarayarak kendilerini geliştirmeleridir. Bu durum, sanatçıların çalışmalarının izinsiz kullanılmasına ve benzer görsellerin yapay zeka sistemleriyle oluşturulabilmesine yol açmaktadır

Adobe, Firefly ile bu tür sorunların yaşanmaması için önlemler alan ilk ve tek yapay zeka platformudur. Firefly yalnızca Adobe’nin telifsiz görsel havuzunu kullanarak eğitiliyor, bu sayede içerik üreticilerinin çalışmaları izinsiz kullanılmıyor.

Ayrıca, Firefly ile oluşturulan tüm görsellerin metadata’larında ve kodlarında görselin yapay zeka sistemi tarafından üretildiği açıkça belirtiliyor. Bu, insanlar ve yapay zeka tarafından üretilen görseller arasında kolayca ayrım yapılabilmesini sağlıyor.

Adobe, ayrıca tasarım şirketlerinin kendi portfolyolarını kullanarak Firefly’ı kişiselleştirebileceklerini ve geliştirebileceklerini ifade ediyor. Bu geliştirmeler şirketlere özel olduğundan, şirketlerin telifli görsellerinin korunması da sağlanmış oluyor.

What’s your Reaction?
15
7
1
1

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir