Günümüzde, bizim için en değerli şeylerin başında, bilgisayarlarımızdaki çeşitli finansal verilerle birlikte kişisel bilgilerimiz geliyor. Bu bağlamda, bilgisayar güvenliğini sağlamamız ziyadesiyle önem arz ediyor. Bunun için kişisel bir şifre belirlemek, bilgisayarın güvenliğini en üst düzeye çıkarmak için basit ve aynı zamanda çok etkili bir yoldur. Bu sayede, üçüncü şahısları bilgisayarınızdan uzak tutmuş olursunuz ve verilerinize erişilemez. İşte, Windows ve macOS bilgisayarlarda şifre oluşturma adımları!
Windows bilgisayara şifre koyma
Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınıza oturum açma şifresi koymak için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekiyor. Ayarlar menüsündeki işlem basamakları temelde aynı olsa da, kullandığınız Windows sürümüne göre farklılık gösterebilir.
- Başlat menüsüne tıklayıp Ayarlar’a giriş yapın.
- Hesaplar seçeneğine tıklayın.
- Sol taraftaki menüden Oturum açma seçenekleri‘ni seçin.
- Şifre (Parola) bölümüne tıklayın.
- Ekle butonuna tıklayın.
- Ardından bir şifre oluşturun ve ipuçlarını takip ederek işlemi tamamlayın.
macOS bilgisayara şifre koyma
macOS işletim sistemine sahip bilgisayarınızda oturum açma şifresi belirlemek için aşağıdaki adımları uygulayın. macOS sürümünüze göre başlıklar değişiklik gösterebilir, ancak her biri benzer hatlara sahiptir. Parola oluşturma işlemi esnasında Apple kimliği şifreniz istenebilir. Aynı zamanda, parola ipucu ekleyerek daha sonra unutmanız halinde şifrenizi hatırlayabilirsiniz.
- Apple menüsünden Sistem Tercihleri seçeneğine tıklayın.
- Açılan pencerede Kullanıcılar ve Gruplar simgesine tıklayın.
- Sol alt köşedeki kilit simgesine tıklayarak yönetici şifrenizi girin.
- Şifre oluşturmak istediğiniz kullanıcı hesabının sağındaki i simgesine tıklayın.
- Açılan pencerede Parola Ekle butonuna tıklayın.
- Ardından belirlediğiniz parolayı girin.
Güçlü bir şifre nasıl oluşturulur?
Şifre oluşturmanın yanı sıra, elbette bunu kolay tahmin edilemez kılmalısınız. Bunun için; büyük harfler, küçük harfler, sayılar ve özel karakterler içeren en az 8 karakterli şifreler kullanın. Doğum tarihiniz gibi kolay tahmin edilebilecek bilgileri kullanmayın. Her hesap için farklı bir şifre oluşturun. Aynı zamanda, birden fazla şifreyi yönetmek adına parola yöneticisi kullanabilirsiniz.