Kanada hükümeti tarafından 2021 yılında önerilen ve 20 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe giren Dijital Hizmetler Vergisi (DST), Kanada’da faaliyet gösteren ABD teknoloji firmaları için önemli sonuçlar doğurabilir. G20 ülkelerinin desteğiyle geçici bir önlem olarak sunulan bu yasa, bu firmaların milyarlarca dolar yeni vergi ödemesiyle karşılaşmasına yol açabilir. Bu durum, ABD hükümetinin devreye girerek uygulamanın ertelenmesi için girişimde bulunmasına neden oldu.
Kanada hükümetinin açıklamasına göre, Dijital Hizmetler Vergisi, çevrimiçi pazar yerlerinden, çevrimiçi reklam hizmetlerinden, sosyal medya ve kullanıcı verilerinden elde edilen gelirler üzerinden yüzde 3 oranında bir vergi uygulayacak. Bu yasadan etkilenecek şirketlerin, yıllık küresel gelirlerinin en az 750 milyon Euro olması ve bu gelirlerin en az 20 milyon Kanada dolarının Kanada kullanıcılarından gelmesi gerekiyor.
DST, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren elde edilen gelirler için geçerli olacak. Ayrıca, uygun şirketlerin yeni vergiyi 30 Haziran 2025 tarihine kadar ödemeye başlaması gerekiyor. Apple, Google, Microsoft, Amazon ve Meta gibi bazı büyük ABD teknoloji firmaları, artık Kanada’daki Dijital Hizmetler Vergisi kapsamına giriyor.
Öte yandan, ABD hükümeti yeni vergi yasasının Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) ve Amerika Birleşik Devletleri-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA) gibi ticaret anlaşmalarını ihlal ettiğini ve ABD şirketlerine karşı ayrımcılık yaptığını düşünüyor.
ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Dijital Hizmetler Vergisi konusundaki duruşlarını net bir şekilde ifade ederek, “Amerika Birleşik Devletleri, ABD şirketlerine karşı ayrımcılık yapan tek taraflı dijital hizmet vergilerine karşıdır. USTR, Kanada’nın ayrımcı politikalarını ele almak için harekete geçmektedir” dedi.
İlginizi çekebilir; Facebook ve Instagram Kanadalı Kullanıcıların Haber İçeriklerine Erişimini Engelleme Kararı Aldı.
ABD Ticaret Temsilcisi şu anda, sorunu çözmek için Kanada hükümetiyle acil görüşmeler yapıyor ve bu süreçte 75 günlük sıkı bir takvim izliyor. Eğer bu çabalar sonuç vermezse, ABD USMCA kapsamında bir uyuşmazlık çözüm paneli talep edecek. ABD hükümeti ayrıca, benzer yasaları kabul eden ülkelere tarife uygulama gibi bazı karşı önlemler de almayı planlıyor.