Teknoloji Kampüsü

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilim
  4. »
  5. Prefrontal Korteks ve Travma! Korku anılarının beyindeki gizemi

Prefrontal Korteks ve Travma! Korku anılarının beyindeki gizemi

Gürkan Küçükali Gürkan Küçükali - - 2 dk okuma süresi
41 0
Prefrontal Korteks ve Travma! Korku anılarının beyindeki gizemi

Bilim insanları, geçmiş zamanlarda korku anlarının ve travma anılarının beyinde nasıl depolandığını ortaya çıkardı. California Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, fareler üzerinde gerçekleştirdiği çalışma ile bu süreçte önemli bulgular elde etti. Araştırmalar, korku anılarının beyindeki “ön beyin” olarak adlandırılan prefrontal kortekste, bellek nöronları arasında “kalıcı” bir şekilde saklandığını gösteriyor.

Prefrontal korteksin rolü

Çalışmaya liderlik eden Prof. Jun-Hyeong Cho, travmatik olayların ardından prefrontal bellekteki nöronların aşamalı bir şekilde güçlendiğini ve bu nöronların, beyin zarı olan serebral kortekste kalıcı formlar oluşturmasına katkı sağladığını belirtti. Prof. Cho, bu süreçte, travma anında aktif olan ve sonrasında hatırlama sırasında yeniden faaliyete geçen bir nöron grubunu tespit ettiklerini ifade etti. Bu bulgular, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gibi durumların anlaşılmasında yeni kapılar açabilir.

Prefrontal Korteks ve Travma! Korku anılarının beyindeki gizemi

Korku anılarının hatırlanması

Fareler üzerinde yapılan deneylerde, bu belirli nöron grubunun aktiviteleri durdurulduğunda, korku anılarının hatırlanmasının engellendiği gözlemlendi. Bu durum, prefrontal korteksteki nöronların, geçmişte yaşanan travmaların hatırlanmasında kritik bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Travmanın etkileri, yalnızca o anı yaşandığında değil, sonrasında da devam eden bir süreç olarak nöronal seviyede saklanıyor.

İlginizi çekebilir: İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü sülüklerden ilham alarak yeni kan alma cihazı yaptı

Bu araştırma, travma ve anıların beyinde nasıl saklandığı konusundaki bilgi dağarcığımızı genişletiyor. Gelecekte yapılacak çalışmalar, bu nöron gruplarının müdahale edilebilirliğini inceleyerek, travmatik anıların hatırlanmasının nasıl kontrol edilebileceği üzerine derinlemesine araştırmalara olanak sağlayabilir.

What’s your Reaction?
0
0
0
0

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir