Teknoloji Kampüsü

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. Sekiz aylık bekleyiş sona erecek! Crew Dragon mahsur kalan astronotları kurtarabilecek mi?

Sekiz aylık bekleyiş sona erecek! Crew Dragon mahsur kalan astronotları kurtarabilecek mi?

Gürkan Küçükali Gürkan Küçükali - - 2 dk okuma süresi
37 0
Sekiz aylık bekleyiş sona erecek! Crew Dragon mahsur kalan astronotları kurtarabilecek mi?

Boeing Starliner kapsülündeki sorunlar nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) mahsur kalan astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, sonunda Crew Dragon kapsülünün istasyona yanaştığını gördüler. NASA astronotu Nick Hague ve Roscosmos kozmonautu Aleksandr Gorbunov, Crew Dragon ile ISS’ye ulaştı. Ancak, Wilmore ve Williams’ın eve dönüşü için bir süre daha beklemeleri gerekecek; zira bu astronotlar, Gorbunov ve Hague’ın dönüşü olan Şubat 2025’e kadar ISS’te kalacak.

Hiçbir şey planlandığı gibi gitmedi

Wilmore ve Williams, 6 Haziran’da ISS’ye ulaştılar ve başlangıçta sadece 8 gün kalmaları planlanmıştı. Fakat Boeing Starliner’daki sorunlar nedeniyle, bu kapsül ekipsiz olarak yeryüzüne döndü ve başarılı bir iniş yaptı. 8 günlük görev, planlandığı gibi gerçekleşmezse, 8 aylık bir misyona dönüşecek.

Crew Dragon, Wilmore ve Williams’ın dönüşü için gerekli olan yedek uzay giysilerini de taşımakta. Uzayda mahsur kalan astronotlara sunulan bu tür seçenekler, özel ve ulusal uzay programlarının sağladığı imkanların bir göstergesidir. SpaceX, haftada birkaç roket fırlatması ve Falcon 9’un ilk aşamasını geri kazanma becerisi ile özel uzay yarışında öncü konumundadır.

Ayrıca Rocket Lab gibi yeni girişimler ve birçok Çin firması, SpaceX’in peşinden gelmektedir. Ukrayna’daki savaşın zorluklarına rağmen, Rusya’nın Soyuz roketleri de uzaya gidiş-dönüş için hala geçerli bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

İlginizi çekebilir: SpaceX’in Polaris Dawn görevi rekor kırmaya hazırlanıyor!

Uzayda hayatta kalmak ve geri dönmek için gereken bu çözümler, uzay keşiflerinin geleceği açısından kritik bir önem taşıyor. Crew Dragon, bu tür zorluklarla karşılaşan astronotlar için umut verici bir çözüm sunuyor.

What’s your Reaction?
0
0
0
0

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir