Teknoloji Kampüsü

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. WhatsApp Sıfırıncı Gün Saldırılarının Fiyatları Dikkat Çekiyor!

WhatsApp Sıfırıncı Gün Saldırılarının Fiyatları Dikkat Çekiyor!

Serhat Sarımlı Serhat Sarımlı - - 3 dk okuma süresi
99 0
whatsapp

TechCrunch‘ta yer alan habere göre, WhatsApp‘ı hackleyerek mesajlara izinsiz erişim sağlayabilen kötü niyetli programlar 20 milyon dolara kadar mal olabiliyor. Site tarafından elde edilen belgeler, bu tür kötü amaçlı yazılımların fiyatının son yıllarda arttığı dikkatleri üzerine çekti.

Perşembe günü (5) yayınlanan rapora göre, 20 milyon dolara tekabül eden miktar geçen hafta bir Rus şirketi tarafından teklif edildi. Söz konusu şirket, yazılım geliştiricisi tarafından bilinmeyen açıklardan yararlanan “sıfırıncı gün saldırılarını” satın almakla ilgileniyordu.

Kötü amaçlı yazılım, şirket tarafından Rusya merkezli “özel ve resmi kuruluşlardan” oluşan bir grup müşteriye tedarik edilecek ve Android telefonların ve iPhone’ların uzaktan ele geçirilmesine olanak tanıyacaktı. Bu miktar 2021’de talep edilenden oldukça yüksek.

İlginizi çekebilir; ÖSYM, Sınav Süreçlerinde Yapay Zekayı Devreye Sokuyor

Yayına göre, iki yıl önce WhatsApp’taki bir sıfır gün açığından yararlanmak için kullanılan kötü amaçlı yazılımın maliyeti 1,7 milyon dolar ile 8 milyon dolar arasındaydı. En düşük tutar, Android’deki mesajlaşma programını hedef alan ve programı ele geçirmek için kullanıcının herhangi bir eylemde bulunmasını gerektirmeyen sıfır tıklamalı bir saldırıya aittir.

WhatsApp’ı hacklemek neden bu kadar pahalı hale geldi?

Meta’nın mesajlaşma uygulamasında yapılan ve hizmetin güvenliğini güçlendiren sürekli güncellemeler, hacklemenin bu kadar pahalı hale gelmesinin nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Buna ek olarak, iOS kilit modu gibi işletim sistemleri tarafından sunulan araçlar, platformu hacklemeyi ve veri çalmayı zorlaştırıyor.

Web sitesi ayrıca Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini de fiyat artışının bir diğer nedeni olarak gösteriyor. Birçok teknoloji uzmanı çatışmalar devam ederken Vladimir Putin hükümetiyle çalışmayı reddederek fikirlerini değiştirmeleri için prim ödemeleri talep ediyor, ancak artış Rusya toprakları dışında bile gerçekleşiyor.

Rapora göre WhatsApp’a yönelik hedefli saldırılar çoğunlukla istihbarat kurumları ve düzenleyici kurumlar gibi hükümet yetkililerini hedef alıyor. Saldırganlar, program üzerinde casusluk yaparak, cep telefonunun tamamını tehlikeye atmadan, uygulama üzerinden paylaşılan mesajlardan ihtiyaç duyduklarını elde edebilirler.

Belgelerde belirtilen saldırılarda kullanılabilecek en az üç kusur, 2020 ve 2021 yılları arasında WhatsApp tarafından düzeltildi. Meta konuyla ilgili yorum yapmadı. Sosyal ağlarımızı kullanarak görüşlerinizi diğer Teknoloji Kampüsü okuyucularıyla paylaşın.

What’s your Reaction?
0
0
0
0

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir