Teknoloji Kampüsü

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilim
  4. »
  5. Baskı altında kalmak performansımızı nasıl etkiliyor?

Baskı altında kalmak performansımızı nasıl etkiliyor?

Gürkan Küçükali Gürkan Küçükali - - 2 dk okuma süresi
46 0
Baskı altında kalmak performansımızı nasıl etkiliyor?

Baskı altında kalmak, birçok kişinin yaşamında karşılaştığı zorluklardan bir tanesidir. Peki, neden baskı altındayken performansımız düşer? Carnegie Mellon Üniversitesi’nden nörobilimci Steven Chase ve ekibi, bu sorunun yanıtını aradı. Ekip, maymunlar üzerinde gerçekleştirdiği deneylerde, baskı altında performans düşüşünün beyin aktiviteleriyle doğrudan bağlantılı olduğunu buldu.

Deney hakkında detaylar

Araştırmada, maymunlara bilgisayar görevleri verildi. Bu görevler sonucunda küçükten büyük ödüllere kadar çeşitli ödüller sunuldu. En büyük ödül ise nadir verilen ‘jackpot’ ödülüydü. Araştırmacılar, bu süreçte maymunların motor kortekslerindeki nöron aktivitesini inceledi ve jackpot ödülleri sırasında motor hazırlık nöronlarının aktivitesinde ciddi bir düşüş gözlemledi.

Bu düşüş, beynin hareket hazırlığı yapamamasına ve dolayısıyla maymunların performansının düşmesine neden oldu. Sonuçlar, insanların baskı altında kalma durumlarında neden daha düşük performans sergilediklerini anlamamıza ışık tutuyor.

Bu bulgular, baskı altında kalmanın beyin aktivitelerini nasıl değiştirdiğini gösteriyor. Büyük ödüller veya önemli görevler karşısında beyin, baskı nedeniyle hareket hazırlığını tam olarak yapamıyor ve performans bozuluyor. Beyindeki bu değişikliklerin, insanlarda da benzer bir etkiye sahip olabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılar, bu fenomeni insanlarda daha fazla incelemeyi ve beyin aktivitelerine dair geri bildirimlerin, baskı altında kalma durumlarında performansı nasıl optimize edebileceğini araştırmayı hedefliyorlar.

İlginizi çekebilir; Evrendeki ilk renk 380.000 yıl sonra ortaya çıktı

Baskı altında kalmak, beyin aktivitelerindeki değişikliklerle doğrudan bağlantılı ve performansımızı önemli ölçüde etkileyebiliyor. Bu yeni araştırma, baskı altındaki performans düşüşünün arkasındaki bilimsel nedenleri ortaya koyarak, gelecekte bu durumu nasıl iyileştirebileceğimize dair önemli ipuçları sunuyor.

What’s your Reaction?
0
0
0
0

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir