Teknoloji Kampüsü

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. Google Bard ve ChatGPT Karşılaştırması: Hangisi Başarılı?

Google Bard ve ChatGPT Karşılaştırması: Hangisi Başarılı?

Serhat Sarımlı Serhat Sarımlı - - 11 dk okuma süresi
83 0
chatgpt-vs-google-bard

Google Bard ve ChatGPT karşılaştırması: hangisi başarılı? ChatGPT ve Google Bard’ın tüm özelliklerine yakından bakıyoruz. Yapay zeka dünyasında, sohbet robotları hem işletmeler hem de tüketiciler için mevcut olan en iyi yeni AI araçlarından bazıları olarak dikkat çekiyor. Microsoft ve OpenAI ChatGPT‘yi piyasaya sürdüğünden beri, üretken yapay zeka kullanıcı tabanında yükselişe geçti.

Ancak ChatGPT artık tek seçenek değil. Google, jeneratif yapay zeka teknolojisinin ilk versiyonu için araştırma geliştirilmesine yardımcı oldu. Bu araştırma ve deneyim, Google’ın Google Bard adında bir ChatGPT rakibini hızla oluşturmasına ve piyasaya sürmesine yardımcı oldu.

Bu makalemizde, ChatGPT ve Google Bard’ın tüm özelliklerine ve hangisinin başarılı olduğuna göz atacağız. Ayrıca ikisi arasındaki farkları ve her bir ürünün nasıl çalıştığını bu içeriğimizde bahsedeceğiz.

ChatGPT nedir?

OpenAI’nin ChatGPT’si, Kasım 2022’nin sonunda piyasaya sürülen ve kullanıcılarla konuşmak için büyük dil modelleri (LLM’ler) ve doğal dil işleme (NLP) kullanan bir yapay zeka sohbet robotudur. Kullanıcı girdisini işlemek ve gerçek zamanlı yanıtlar oluşturmak için GPT mimarisine dayalı derin öğrenme ve dönüştürücü modelleri kullanır.

ChatGPT, yapay zekanın yararlanabileceği ve kullanıcıya ilgili çıktılar sunabileceği geniş bir bilgi tabanı sağlayan internet verilerindeki kapsamlı eğitiminden yararlanarak çalışır.

Metin yanıtlarına ek olarak, ChatGPT diğer görevleri de yerine getirebiliyor. Ayrıca metin çevirisi, programlama sorunları gibi yardım alabileceğiniz birçok yeteneğe sahip.

OpenAI’nin ChatGPT için gelecek planları arasında, performansını artırmayı, platform uyumluluğunu genişletmeyi ve potansiyel olarak daha geniş bir kullanıcı tabanı sağlamak için Android desteği gibi yeni özellikler sunmayı amaçlayan güncellemelerle müşterilerin dinamik ihtiyaçlarını karşılamak için modeli geliştirmeye ve uyarlamaya sürekli odaklanmak yer alıyor.

Google Bard nedir?

Google, Bard‘ı Şubat 2023’te piyasaya sürdü. Başlangıçta LaMDA dil modelini kullandı, ancak Google yakın zamanda PaLM 2’yi kullanacak şekilde güncelledi.

Bard, kullanıcılarla sohbet etmek için NLP ve dönüştürücüleri kullanma konusunda ChatGPT ile benzerlikler paylaşıyor. Ancak aynı zamanda daha güncel ve doğru yanıtlar için güncel bilgileri aramasına olanak tanıyan web arama yeteneklerine de sahip.

İlginizi çekebilir; The Last of Us Part 2: Remastered Ufukta Göründü!

Google’ın yeni dil modeli LaMDA’dan daha fazla kaynaktan eğitim aldığından, başlangıçta mevcut olmayan daha fazla özellik sunuyor. Çeviri, kodlama ve yaratıcı yazma görevlerini yerine getirebiliyor.

Google Arama, Google Bard ile aynı mı?

Google Arama ve Google Bard, her ikisi de Google ürünüdür ancak iki ayrı işleve hizmet ediyor. Google arama motoru, kullanıcı arama sorguları için hızlı sonuçlar sunar. Kullanıcının arama amacına göre en alakalı web sitelerini bulmak için web sitesi dizininde arama yapar.

Google Bard, konuşmaya dayalı bir yapay zeka olarak tasarlanmış bir yapay zeka sohbet botu olarak karşımıza çıkıyor. Sohbetle ilgili bilgileri bulmak için gerektiğinde Google aramayı kullanabilir, ancak nihai amacı kullanıcıyla karşılıklı konuşmak ve iyi bir kullanıcı deneyimi sunmaktır.

Google’ın Bard’ın yeteneklerini yeni özelliklerle genişletme planları da var. Google Docs, Gmail, Maps ve diğer Google hizmetleriyle entegrasyonlar planlanıyor. Ayrıca Bard kullanıcılarının sohbette yapay zeka görüntüleri oluşturmasına olanak sağlamak için Adobe Firefly ile işbirliği çalışmaları da var.

ChatGPT ve Google Bard arasındaki temel farklar

ChatGPT ve Google Bard benzer bir hizmet sunmayı amaçlasa da, iki ürünün birkaç temel farkı mevcut:

ChatGPTGoogle Bard
Dil ModeliGPT-3 ve
GPT-4 Yapay zeka dil modelleri
PaLM 2 dil modeli
Model EğitimiTransformatörler ve sinir ağlarıMakine öğrenimi, sinir ağları, derin öğrenme ve transformatörler
MaliyetGPT-3.5 ile ücretsiz sürüm ve eklenti işlevselliğine sahip GPT-4 için aylık 20 ABD doları abonelikÜcretsiz
Eğitim VerileriKamuya açık verilerKamuya açık veriler, lisanslı veriler, insan tarafından eğitilmiş veriler
Güçlü YönlerNLP tekniklerini kullanarak insan girdisini anlamaVarsayılan olarak internet erişimi ile yaratıcı ve ilgili içerik üretmeye odaklanma

Mimari ve teknoloji

Google-Bard-vs-ChatGPT

ChatGPT ve Google Bard gelişmiş makine öğrenimi teknikleri ve sinir ağları kullanmaktadır, ancak tasarımcılarının farklı yaklaşımları nedeniyle tasarımları farklılık göstermektedir.

ChatGPT, üretken önceden eğitilmiş dönüştürücü (GPT) mimarisini kullanır. GPT mimarisinin önemli bir özelliği dönüştürücü modelidir. Bu modeller bir cümledeki her bir kelimenin önemini tartar ve metin girişinden sonra gelmesi en muhtemel metin karakterlerini belirlemek için dönüştürücüleri kullanır.

Google Bard’ın arkasındaki teknoloji PaLM 2 olarak adlandırılır. GPT mimarisi gibi PaLM 2 de verileri işlemek ve bir sonraki kelime dizisini tahmin etmek için dönüştürücü mimarisini kullanır. Ancak GPT mimarisinden farklı olarak, başka bir eğitim katmanı Bard’ın görüntü oluşturma, kodlama ve çeviri gibi diğer görevlerde daha iyi olmasına yardımcı oldu.

Doğal dil işleme yetenekleri

ChatGPT doğal dil işleme konusunda çok başarılıdır. GPT modeli internetteki metin içeriğinin büyük bir kısmı üzerinde eğitildiğinden, dilin nasıl işlediğini ve insanların sordukları soruların anlamını çok iyi anlar.

Dili anlamak, ChatGPT’yi istediğiniz türde içerik üretmek için ideal kılan şeydir. Konuya bağlı kalmasını, yanıtlarda çok uzun olmaktan kaçınmasını ve diğer görevleri yerine getirmesini söylediğinizde talimatlarınızı anlar. Ayrıca doğru bilgi sağlamak için okuduğu verilerden ilgili bilgileri çıkarma konusunda da başarılıdır; ancak daha teknik konularda ve yeni bilgilerde yine de kontrol etmeniz gerekecektir.

Google Bard biraz daha farklı çalışır. Bir kullanıcının girdisini işlemek ve çıktı üretmek için tamamen NLP’ye güvenmek yerine, ilgili bilgileri bulmak için çok çeşitli belgeleri ve web sitelerini inceler. Bard daha sonra bu bilgileri alır ve kullanıcı için yaratıcı ve bağlamsal olarak alakalı bilgiler üretir.

Eğitim ve öğrenme

ChatGPT, internetten toplanan büyük miktarda metinden oluşturulan bir veri kümesi kullanır. İlk veri toplama Eylül 2022’de tamamlanmıştır, bu da ChatGPT’nin bu tarihten sonra hiçbir bilgiye sahip olmadığı anlamına gelir.

ChatGPT’nin ilk eğitiminde insan geri bildirimi yoktu. Temel yapay zeka modellerini oluşturmak için denetimsiz makine öğrenimi algoritmaları ve ince ayar teknikleri kullanıldı. OpenAI daha sonra ChatGPT’yi kullanıcılardan ve yüklenicilerden gelen geri bildirimlere göre eğitiyor.

Google Bard ayrıca çeşitli bilgi kaynaklarından elde edilen eğitim verilerini de kullanır. Halka açık verilerin yanı sıra Google, eğitimde lisanslı verileri de kullanmaktadır.

Google, PaLM 2’nin ilk eğitiminde denetimsiz makine öğrenimini kullandı. Ancak yeteneklerini geliştirmek için belirli programlama ve çeviri örneklerini kullanarak daha fazla eğitim de verdi.

Google-Bard-vs-ChatGPT

Entegrasyon ve uygulamalar

ChatGPT geniş bir yetenek yelpazesine sahiptir. Sohbet botunda metin oluşturma en temel özelliklerden biridir, ancak başka birçok yetenek de sunar:

  • Programlama
  • Çeviri
  • Yaratıcı yazarlık

ChatGPT, kullanıcıların diledikleri programa entegre edebilmeleri için çok fazla esneklik sunmaktadır. OpenAI, kullanıcıların ChatGPT arayüzüne çağrı yapmak ve sonuçları sohbet robotları, soru yanıtlama sistemleri ve web sitesi özetleyicileri gibi kendi uygulamalarında göstermek için interneti kullanmaları için API erişimi sunar.

Bard ise, birçok yetenekle birlikte gelir. Web erişimi için ücretli bir hesaba ihtiyaç duyduğunuz ChatGPT’nin aksine, Bard ücretsiz internet erişimine sahiptir. Bu da ChatGPT’den daha güncel bilgiler sunabilmesini sağlıyor.

PaLM 2 modelindeki son gelişmeler de Bard’a daha fazla yetenek kazandırdı. Artık metin çevirisi yapabiliyor ve programlamada daha iyi; daha fazla özellik de yolda.

Ancak ChatGPT’nin aksine, Bard hiçbir eklenti veya doğrudan API erişimi sunmuyor. Sınırlı sayıda geliştiricinin PaLM 2 API’sine erişimi var, ancak kullanımı henüz yaygın değil. Neler düşünüyorsunuz? Sosyal ağlarımızı kullanarak görüşlerinizi diğer Teknoloji Kampüsü okuyucularıyla paylaşın.

What’s your Reaction?
1
0
0
0

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir