Apple’ın iPhone’unuza getirmiş olduğu kısıtlamalardan sıkıldıysanız buraya! Eğer iOS işletim sistemine sahip bir cihazı daha özelleştirilebilir hale getirmeyi amaçladıysanız, illaki jailbreak terimiyle karşılaşmışsınızdır. Peki, nedir bu jailbreak? Faydaları ve tehlikeleri nelerdir? Bu makalede, söz konusu bu hususa yönelik detaylı bir rehber sunacağız.
Jailbreak nedir?
Jailbreak, basitçe iOS/iPadOS’taki yerleşik yazılım engellerini kaldırmanıza olanak tanıyan bir işlemdir. Normal koşullarda Apple, uygulamaların nasıl yüklendiği, uygulamaların ne yapabileceği ve kullanıcı arayüzünü ne ölçüde özelleştirebileceğiniz hususunda oldukça sıkı davranıyor. Bu bağlamda jailbreak işlemi, üçüncü taraf uygulamaları yüklemenizi, çeşitli görünüş özelleştirmeleri yapmanızı ve sistem dosyalarına erişim sağlamazı mümkün hale getiriyor.
Jailbreak, çeşitli donanımsal ve yazılımsal açıklardan mütevellit iPhone X’e kadar olan Apple cihazlarda gerçekleştirilebiliyor.
Jailbreak nasıl yapılır?
Bu web sitesi üzerinden cihazınızın modeli ve iOS sürümüne yönelik olarak hangi jailbreak’i yapabileceğinize göz atabilirsiniz. Farklı yazılım sürümleri, iOS cihazınızda jailbreak yapmak için farklı adımlar gerektirecektir.

Jailbreak türleri nelerdir?
- Tethered Jailbreak
- Untethered Jailbreak
- Semi-Tethered Jailbreak
- Semi-Untethered Jailbreak
Tethered Jailbreak
iOS cihazının önyükleme sırasında bir bilgisayara bağlı olmasını gerektirir. Bilgisayar bağlı olmadan önyükleme yapılırsa, cihaz açılmayacaktır. Bu tür jailbreakler genellikle Boot ROM, LLB veya iBoot açıklarına dayanır. Bu jailbreak’lerin Apple tarafından yamanması zor olsa da, en kötü jailbreak türüdür ve önerilmez.
Untethered Jailbreak
iOS cihazının, açılış sırasında bir bilgisayara bağlı olmasını gerektirmez. Telefonunuz kapanırsa eğer geri açabilirsiniz ve jailbreak’inizi kullanmaya devam edebilirsiniz. Kullanıcı dostu bir jailbreak türüdür.
Semi-Tethered Jailbreak
Cihazınızın bir bilgisayara bağlı olmasını gerektirir. Telefon kapanırsa geri açabilmek mümkündür, lakin jailbreak uygulamaları çalışmaz. Ayrıca, her yeniden başlatmadan sonra bilgisayarın yeniden jailbreak yapmasını gerektirir.
Semi-Untethered Jailbreak
Bilgisayara bağlı olmadan yapılabilen jailbreak türüdür. Telefon kapanırsa eğer geri açabilirsiniz, lakin jailbreak uygulamaları çalışmaz. Jailbreak uygulamalarını yeniden çalıştırmak için tekrar yüklemeniz gerekir.

Jailbreak yapmak yasal olarak değerlendirilse de riskli bir işlemdir. Jailbreak aracı root erişimini açar, böylelikle cihazınız tehditlere açık hale gelmiş olur.
Jailbreak garantiyi bozar. Fakat Mac için Finder ve Windows için iTunes’u kullanarak iPhone’unuzu geri yüklemeniz garantiyi geri getirecektir.
Yukarıda belirtilen jailbreak türlerine göre bu durum değişkenlik gösterebilir.
Jailbreak işlemi belirtmiş olduğumuz üzere çeşitli şekillerde yapılabilmektedir. Ancak, bu işlemin sizin sorumluluğunuz dahilinde olduğunu unutmayın. Bu bağlamda, jailbreak için gereken dosyaları güvenilir olmayan web sitelerinden indirmemelisiniz. Peki, sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.