İngiltere, 26 Ekim 2023 tarihinde yasalaşan Çevrimiçi Güvenlik Yasası ile çocukların sosyal medya platformlarında korunmasına yönelik sıfır tolerans yaklaşımını benimsiyor. Bu yeni yasayla birlikte sosyal medya şirketleri, içeriklerinden sorumlu tutulacak ve kullanıcı güvenliğini sağlamak için daha fazla önlem almak zorunda kalacaklar.
Ofcom’un yeni görevleri ve cezaları ne olacak?
Yasanın 2024 yılında tamamen yürürlüğe girmesiyle birlikte, İngiliz medya denetim kuruluşu Ofcom, sosyal medya şirketlerinin işleyişini denetleyecek. Ofcom, yeni yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlere karşı harekete geçme yetkisine sahip olacak. Bu durumda, şirketler 18 milyon sterline kadar ya da dünya çapındaki nitelikli gelirlerinin yüzde 10’una kadar (hangisi daha büyükse) para cezasına çarptırılabilecek.
Ayrıca, Ofcom’a bilgi taleplerine yanıt vermeyen şirketlerin üst düzey yöneticileri hakkında da cezai işlem başlatılabilecek. Çocukların cinsel istismarı ve sömürüsüyle ilgili yaptırım bildirimlerine uymayan şirketler ve yöneticileri, yasal sorumluluklarla karşı karşıya kalacak.
Başbakan Starmer uyardı
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, aşırı sağcı grupların şiddet eylemleri sonrası sosyal medya şirketlerinin zararlı içerikleri kaldırmak için daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini belirtti. Eğer bu şirketler gerekli önlemleri almazsa, hükümetin yasanın sertleştirilmesi yönünde adım atacağına dair ipuçları verdi.
CCDP Araştırma Yöneticisi Hood, sosyal medya şirketlerinin sorumluluklarını ve İngiltere’deki yeni yasal düzenlemeleri değerlendirdi. Hood, internet ve sosyal medyanın toplumlara önemli faydalar sağladığını, ancak çevrimiçi platformların istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini ifade etti. Bu sonuçların, toplumlara ve demokrasilere gerçek zararlar verebileceğini vurguladı.
İlginizi çekebilir: Sosyal medya beynimizi tamamen köreltiyor mu?
Hood, İngiltere’de sosyal medyada yayılan dezenformasyon sonrası başlayan aşırı sağcı şiddet olaylarının, bu platformların yanlış yönetilmesinin bir sonucu olduğunu belirtti. Sosyal medya şirketlerinin, ülkelerin yasal mevzuatlarına uyması gerektiğinin altını çizen Hood, Çevrimiçi Güvenlik Yasası’nın bu bağlamda önemli bir adım olduğunu ifade etti.