Meta’nın en zor ve en önemli içerik kararlarını gözden geçiren Oversight Board, Facebook, Instagram ve Threads platformlarındaki cinsiyet kimliği tartışmalarını konu alan iki yeni vakayı incelemeye aldı. Bu vakalar, Meta’nın topluluk standartlarına uygun olarak cinsiyet kimliği konusundaki içeriklerin nasıl yönetildiğini sorguluyor.
Seçilen vakalardan ilki, ABD’deki bir Facebook kullanıcısının, kadınlar tuvaletini kullanan bir trans kadına karşı çıkan bir kadını gösteren bir video paylaşmasını içeriyor. Paylaşımda, bu kişiden “erkek” olarak bahsediliyor ve neden kadınlar tuvaletini kullanmalarına izin verildiği sorgulanıyor.
İkinci vaka ise, ABD’de bir spor yarışmasını kazanan bir trans kızın Instagram’da paylaşılan videosunu içeriyor. Bu videoda bazı izleyiciler, sporcunun erkek olduğunu iddia ederek sonucu eleştiriyor.
Her iki video da bu yıl paylaşıldı. Platform üzerinde defalarca nefret söylemi, zorbalık ve taciz politikaları kapsamında raporlandı. Ancak Meta, bu içeriklerin topluluk standartlarına uygun olduğunu belirterek videoları kaldırmadı. Meta’nın Nefret Söylemi politikası, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim gibi korunan özelliklere yönelik doğrudan saldırıları yasaklıyor. Ancak, misgendering (yanlış cinsiyetle hitap etme) bu politika kapsamında yasaklanmış bir “saldırı” olarak değerlendirilmiyor.
Meta, birinci vaka nefret söylemi politikasını ihlal etse bile içerikteki haber değeri nedeniyle bir istisna uygulanabileceğini belirtti. Şirket, “trans bireylerin cinsiyet kimliklerine uygun tuvaletlere erişimi, ABD’de önemli bir siyasi tartışma konusudur” açıklamasında bulundu. Ayrıca, videoların zorbalık ve taciz politikalarını da ihlal etmediğini ekledi.
Oversight Board, inceleme süreci nasıl gidiyor?
Oversight Board, bu vakaları seçerken Meta’nın cinsiyet kimliği tartışmalarını nasıl yönettiğini ve bunun ifade özgürlüğü ile trans ve non-binary bireylerin haklarına nasıl etki ettiğini değerlendirmeyi hedefliyor. Bu inceleme sürecinde, kurul halkın görüşlerini de dinlemek istiyor. 12 Eylül’e kadar Board’un web sitesi üzerinden halktan görüşler alınabilecek
Bağımsız bir kuruluş olmasına rağmen, Oversight Board, Meta’nın kararlarını belirli vakalarda geçersiz kılma yetkisine sahip ve şirkete politika önerilerinde bulunabiliyor. Bu öneriler bağlayıcı olmasa da Meta 60 gün içinde resmi bir yanıt vermek zorunda.
İlginizi çekebilir; Meta, İranlı hackerların WhatsApp hesaplarını kapattı
Meta’nın topluluk standartları ve ifade özgürlüğü politikaları, özellikle cinsiyet kimliği gibi hassas konularda dünya çapında milyonlarca kullanıcıyı etkileyebilecek kararlar içeriyor. Oversight Board’un bu vakalarla ilgili kararı sosyal medya devinin gelecekteki içerik yönetimi politikaları üzerinde önemli bir etki yaratabilir.