Teknoloji Kampüsü

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. OpenAI, Kaliforniya’nın yeni AI yasasıyla karşı karşıya! Şirketin geleceği ne olacak?

OpenAI, Kaliforniya’nın yeni AI yasasıyla karşı karşıya! Şirketin geleceği ne olacak?

Gürkan Küçükali Gürkan Küçükali - - 3 dk okuma süresi
66 0
Mira Murati'nin ayrılığı OpenAI için ne anlama geliyor?

OpenAI, son dönemde ticari yönelime doğru adımlar atarken, Kaliforniya’nın çıkardığı yeni AI Eğitim Verisi Şeffaflık Yasası (AB 2013), şirketin iş stratejisini yeniden gözden geçirmesini gerektirebilir. Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, 28 Eylül’de imzaladığı bu yasa ile eyalette kullanılacak yapay zeka modellerinin eğitildiği verilerin ayrıntılı olarak açıklanmasını zorunlu kıldı. Bu durum, OpenAI gibi ticari açıdan rekabetçi yapay zeka devlerini zor bir konuma sokabilir.

OpenAI’nin ticari hedefleri ve Kaliforniya’nın yeni yasası

OpenAI CEO’su Sam Altman, şirketi daha ticari bir yöne doğru yönlendirme çabalarını son dönemde artırmış durumda. Özellikle 2023 sonunda yaşanan iç tartışmalar, şirketin ticari çıkarları ve etik hedefleri arasında bir denge kurma arayışını gösteriyor.

Altman, OpenAI’nin kâr amacı gütmeyen yapısından çıkıp, kamu yararı güden bir şirket yapısına dönüşmesini öneriyor. Bu yeni yapı altında, şirketin kazançları insanlık yararına kullanılacak olsa da, Kaliforniya’nın yeni yasası gibi düzenlemeler, şirketin kârlılığını etkileyebilir.

Kaliforniya’nın AB 2013 Yasası‘na göre, yapay zeka modellerinin eğitildiği verilerin kaynağı, mülkiyeti, sayısı ve ne tür işlemlerden geçirildiği gibi birçok detay kamuya açıklanmak zorunda. OpenAI, GPT-4 modelinde ve daha yeni modellerde eğitim yöntemlerini ve veri setlerini paylaşmaktan kaçınmıştı. Bu yüzden, yeni yasanın maliyetleri artırması, şirketin Kaliforniya’da ticari faaliyetlerini sınırlamasına neden olabilir.

OpenAI’nin geleceği ve yasaya karşı tepkisi

OpenAI, Kaliforniya’nın AB 2013 yasasına olumsuz baksa da, AB 3211 gibi yapay zeka tarafından üretilen içeriklerin su işareti ve etiketleme zorunluluğu getiren yasalara destek veriyor. Ancak, SB 1047 gibi yapay zeka modellerinde güvenlik testlerini zorunlu kılan yasalara karşı sert bir tutum sergiliyor.

İlginizi çekebilir: Apple, OpenAI yatırımından neden vazgeçti?

Yakın dönemde piyasaya sürülen GPT-4o ve o1 modeli, OpenAI’nin teknolojiye ne kadar ciddi yatırım yaptığını gösteriyor. Ancak, bu modellerin eğitildiği veri setlerine dair daha fazla şeffaflık talep edilmesi, şirketin gizli tutmayı tercih ettiği stratejileri riske atabilir.

What’s your Reaction?
0
0
0
0

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir