Teknoloji Kampüsü

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. Windows 11 performansını düşüren güvenlik özelliği! VBS ve HVCI

Windows 11 performansını düşüren güvenlik özelliği! VBS ve HVCI

Gürkan Küçükali Gürkan Küçükali - - 3 dk okuma süresi
102 0
Windows 11 performansını düşüren güvenlik özelliği! VBS ve HVCI

Microsoft, Windows 11 sürümünü piyasaya sürdüğünde, işletim sisteminin gelişmiş güvenlik özelliklerine vurgu yaptı. Bu özellikler arasında, Güvenli Önyükleme (Secure Boot) ve TPM 2.0 (Trusted Platform Module) gibi zorunlu güvenlik gereksinimleri yer alıyor. Intel işlemcilerde ise bu işlev PTT (Platform Trust Technology) olarak biliniyor.

Benzer bir güvenlik özelliği olan Bellek Bütünlüğü (Memory Integrity), sanallaştırmaya dayalı güvenliği (VBS) sağlıyor. Microsoft, VBS ve TPM 2.0 gibi özelliklerin neden bu kadar kritik olduğunu daha önce açıklamış ve bu teknolojilere dair bir demo yayınlamıştı.

Ancak bu güvenlik özelliklerinin bir bedeli var! Performans düşüşü. Özellikle oyun oynarken, VBS’nin CPU performansını olumsuz etkilediği defalarca gözlemlendi. Bu durum, Intel MBEC (Model-Based Execution Control) ve AMD GMET (Guest Mode Execute Trap) gibi donanım hızlandırma teknolojilerine sahip işlemcilerde bile yaşanabiliyor.

MBEC ve GMET, VBS’yi donanım düzeyinde hızlandırmaya yardımcı olsa da, performans üzerindeki olumsuz etki devam ediyor. İlginç bir şekilde, Microsoft da oyun performansını artırmak için Bellek Bütünlüğü’nün devre dışı bırakılmasını öneriyor.

Almanya merkezli haber sitesi ComputerBase, AMD Ryzen 5800X3D işlemcisini kullanarak Windows 11 24H2 sürümünün Ryzen 5000 serisindeki (Zen 3) performansını test etti. Testler, en son Windows sürümünün önceki sürümlere göre belirgin bir iyileşme sağladığını gösterse de, VBS’nin hala performansı olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor. Yapılan testlerde, VBS’nin açık olduğu durumlarda ortalama performansın yüzde 8 oranında düştüğü gözlemlendi.

İlginizi çekebilir; Windows 11’de Recall sorunu! Microsoft ne yapacak?

AMD’nin son performans yamaları, özellikle Ryzen 9000 serisinde büyük iyileştirmeler sağlıyor. Bu optimizasyonlar, Windows 11 24H2 sürümünde yer alırken, Microsoft daha sonra bu iyileştirmeleri 23H2 sürümüne de entegre etti.

What’s your Reaction?
0
0
0
1

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir