ABD’deki UC Merced Üniversitesi’nden araştırmacılar, hücrelerdeki protein üretimini düzenleyen OTUD6 adlı proteinin, kanser ve yaşlanma üzerinde kritik rol oynayabileceğini keşfetti. Meyve sinekleri üzerinde yapılan araştırmalar, OTUD6 proteini mutasyonuna sahip sineklerin normalden iki kat daha uzun yaşadığını ortaya koydu. Bu buluş, ortalama insan ömrünü uzatma ve kanser tedavilerinde yeni yaklaşımlar geliştirme konusunda umut vaat ediyor.
OTUD6 proteini umut veriyor
UC Merced Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü Profesörü Fred Wolf ve ekibi tarafından yürütülen araştırma, OTUD6 proteininin hücrelerdeki protein üretimini %50 oranında azalttığını tespit etti. Bu azalmanın, hayvanların yaşam süresini uzatmada etkili olduğunu gözlemleyen araştırmacılar, OTUD6 proteininin kanser hücrelerinin büyümesi üzerindeki etkilerini de araştırıyor.
Araştırmanın başında bulunan Sammy Villa, OTUD6 mutasyonuna sahip meyve sineklerinin yaşam süresinin normal sineklere göre iki kat daha uzun olduğunu keşfetti. Bu buluş, ortalama insan ömrünü uzatmanın yanı sıra kanser tedavileri için yeni bir yol açabilir. Eğer bu bulgular insanlar üzerinde de etkili olursa ortalama insan ömrü 80 yıldan 160 yıla kadar yükselebilir.
Wolf ve ekibi, OTUD6 proteininin, hücrelerdeki protein üretimini kontrol etmenin üçüncü bir yolunu ortaya çıkardığını belirtiyor. Şu anda hücrelerin OTUD6 miktarını nasıl ayarladığını anlayabilmek için araştırmalar sürüyor. Bu süreç, kanser tedavisi ve yaşlanma karşıtı yöntemlerde devrim yaratabilir.
İlginizi çekebilir: MH370 sefer sayılı uçak 10 yıldır kayıp! Yeni sinyaller gizemi çözebilir mi?
Bu önemli çalışma, yaşlanmayı yavaşlatma ve insan ömrünü uzatma konusunda bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı. Nature Communications dergisinde yayımlanan bu araştırma, kanser tedavilerinde de yeni yaklaşımlar geliştirmek için umut verici sonuçlar sunuyor.