Teknoloji Kampüsü

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Faydalı Bilgiler
  4. »
  5. Yılın ilk Güneş tutulması gerçekleşti

Yılın ilk Güneş tutulması gerçekleşti

Serhat Sarımlı Serhat Sarımlı - - 3 dk okuma süresi
49 0
gunes-tutulmasi

Heyecanla beklenen 2024 Tam Güneş Tutulması gerçekleşti. Meksika, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’nın bazı bölgelerinde olayı canlı olarak izleyebilen seyircileri etkiledi. Brezilyalılar ve diğer ülkelerde yaşayanlar gösteriyi sadece canlı yayınlar aracılığıyla izleyebildi. Uzmanlara göre o kadar nadir görülüyor ki, ortalama olarak aynı yerde sadece 375 yılda bir meydana geliyor.

Neyse ki çok sayıda fotoğrafçı ve bilim insanı, Güneş’in gökyüzünde Ay’ın görünen büyüklüğü tarafından tamamen engellendiği birkaç dakika boyunca tam güneş tutulmasının görüntülerini yakaladı. Karanlık an boyunca gözlemciler, doğal uyduyu çevreleyen parlak bir güneş koronası ile Ay tarafından engellenen Güneş’i izleyebildiler.

NASA’nın canlı yayını tam güneş tutulması Meksika’nın Mazatlán kentinde saat tam 3.07’de başladı. Tam güneş tutulması sırasında Güneş’in tamamen kapanması sadece dört dakika sürdü, ancak tüm tutulma yolu bir saatten biraz fazla sürdü.

Uzay ajansı, tutulmanın farklı şehirlerden görünümünü sağlamanın yanı sıra, fenomen hakkında çeşitli bilgi ve raporlar yayınladı. Yayın sırasında N’Sync basçısı Lance Bass ve aktris Scarlett Johansson gibi bazı sanatçılar da özel olarak göründü.

2024 Güneş tutulması

Amerika Birleşik Devletleri’nde en son tam güneş tutulması 2017 yılında gerçekleşmişti; Brezilya’da ise en son 1994 yılında yaşanmıştı ve bir sonraki tutulmanın 2045 yılına kadar gerçekleşmesi beklenmiyor. Tam güneş tutulmasının görüş mesafesi 270 kilometre ile sınırlı olduğundan sadece Meksika, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’nın belirli bölgelerinde gözlemlenebilecek.

NASA, olayı fotoğraflamak üzere Dünya’dan yaklaşık 15.000 metre yükseklikte tutulmanın yörüngesini takip etmek üzere WB-57 jetlerini gönderdiğini açıkladı. Uçak, tutulma hakkında daha fazla veri toplamak için bir spektrometre kullandı. Bilim insanları ayrıca olayı araştırmak için roketler ve atmosferik balonlar da kullandı.

İlginizi çekebilir; Spotify, yapay zeka özelliğini devreye alıyor!

What’s your Reaction?
0
0
0
0

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir