Teknoloji Kampüsü

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. Avrupa Birliği’nden Intel’e yıllardır süregelen dava sonucunda para cezası!

Avrupa Birliği’nden Intel’e yıllardır süregelen dava sonucunda para cezası!

Eymen Taner Eymen Taner - - 2 dk okuma süresi
57 0
Intel

Intel, 2009 yılında x86 mimarisine sahip CPU’ların satışında rakiplerini pazarın dışında tutabilmek için birtakım yasa dışı süreçlere başvurmuştu. Bunun sonucunda yıllardır devam eden davada AB Komisyonu, şirkete 400 milyon dolar değerinde para cezası verdi. Böylece mahkeme kısmen sona ermiş oldu. İşte detaylar

AB’deki süreç doğrultusunda yeni ceza tutarı belirlendi!

2009 yılında en büyük rakibi AMD’nin pazardaki payını azaltmak için HP, Lenovo ve Acer gibi markalara, bilgisayarlarında Intel işlemcileri kullanmaları için finansal destek sağladığı ortaya çıkmıştı. Bu gibi diğer uygulamalar bağlamında Intel’e 1,06 milyar euro tutarında ilk rekor para cezası kesilmişti. Ancak mahkeme; Avrupa Komisyonu ile Intel’in, bu suçlamalardan ötürü AB antitröst gözlemcisinin davayı yeniden açmasına neden olduğu konusunda anlaştı ve Intel, AB antitröst davasında 376 milyon euro (400 milyon dolar) para cezasına çarptırıldı.

Avrupa Birliği

İki tarafın da bu uzun süreçte itiraz ettiği dava, çeşitli Avrupa mahkemelerine taşındı. Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamada, “Genel Mahkeme, Intel’in çıplak kısıtlamalarının AB rekabet kuralları kapsamında hakim pazar konumunun kötüye kullanılması anlamına geldiğini doğruladı” dedi.

400 milyon dolar, daha düşük bir para cezası uygulanmasının temelinde Intel’in bu kısıtlamaların hukuksuzluğunu doğrulayan 2022 kararının bir kısmına itiraz etmemesi ve bu gibi belirli ihlaller yatıyor.

Halihazırda Intel, Almanya’da bir çip üretim tesisi inşa etmek için Komisyon’un, yaklaşık 10 milyar euroluk Alman devletinin sermaye yardımı için onayını bekliyor. Peki, siz belirlenen bu para cezası hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

What’s your Reaction?
0
0
0
0

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir