Program, NASA’nın öncülüğünde ESA, JAXA ve CSA gibi uluslararası ortaklarla yürütülmekte. Görev misyonu olarak Ay’ın güney kutbuna ilk kadın ve sıradaki erkeği indirmek olarak belirlenmiş. İniş yerinin güney kutbu olmasının sebebi ise yakın zamanda keşfedilmiş olan donmuş haldeki su.
Projede 3 farklı araç bulunuyor ilki Orion isimli mürettebat aracı. İlk uçuşunu 2014 yılında insansız olarak test amaçlı yapıyor. İlk insanlı uçuşunu 2023 yılında yapması planlanıyor. Araç, yaklaşık 2800 °C olan atmosfere giriş sıcaklığına dayanacak şekilde tasarlandı. Ayrıca mürettebatını kendi başına 3 hafta yaşatabilecek düzeyde.
İkinci araç ise Gateway. Bu araç ise tıpkı Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) gibi depolama, ihtiyaç duyulabilecek aletlerin tedariki ve bilimsel araştırmalar için kullanılacak ISS’den farkı Gateway’in Ay yörüngesinde dönecek olması. 2022 yılında üretimine başlanıp 2024 yılına gelindiğinde 6 parça olarak uzaya yollanması planlanıyor.
Dünya’dan Orionla ayrılan astronotlar Ay yörüngesinde Gateway ile birleşip buradan da üçüncü aracımız olan iniş aracına binerek Ay yüzeyine ulaşacak. Henüz iniş aracı ile ilgili açıklanan bir bilgi yok.
NASA’nın hedefi 2028 yılına kadar insanlı seferleri devam ettirip Ay yüzeyinde kalıcı olacak bir istasyon kurmak. İleride Ay’daki istasyon durak olarak kullanılacak ve asıl hedef olan Marsa yolculuğun kapıları açılacak.
Ayrıca @NASA_Orion twitter hesabı, Orion modülünü çizip #drawARTEMIS hastagiyle paylaştığınız taktirde çiziminizi kendi hesabında paylaşıyor.
https://twitter.com/theKurien/status/1258867827882287106