Avrupa, elektrikli araçlara geçiş sürecinde ciddi bir batarya krizi ile karşı karşıya. Otomobil üreticileri, müşteri talebinin düşük olması sebebiyle elektrikli araç projelerini yavaşlatmak zorunda kalıyor. Bu durum, pil üretiminde talep azlığına ve üretim maliyetlerinin artmasına yol açıyor. Peki, batarya krizi ne kadar devam edecek?
Otomobil sektörünün devleri olan Volkswagen, Stellantis ve Mercedes, elektrikli araç üretim planlarını ertelerken, batarya yatırımlarında geri adım attı. Örneğin, PowerCo ve ACC gibi büyük batarya üreticileri yeni fabrikaların inşasını durdurma kararı aldı. Elektrikli araçlar için gelecekte en iyi çözüm olarak görülen saf elektrikli sistemlere büyük umut bağlayan Volvo bile, yeterli müşteri talebi ve ticari imkanlar sağlanmadıkça bu hedeflerini gerçekleştiremeyeceğini belirtti.
Northvolt zorlu şartlarla boğuşuyor
Bu krizden en çok etkilenen firmalardan biri olan Northvolt, Avrupa’nın en büyük batarya üreticisi konumunda. Volvo ve Volkswagen gibi büyük markalarla ortaklığı bulunan firma, artan maliyetler ve azalan talep nedeniyle büyük bir yeniden yapılanma sürecine girdi. Firmanın en büyük tesisi olan Skelleftea, İsveç’teki Northvolt Ett Upstream 1 fabrikasında üretim geçici olarak askıya alındı ve iş gücü küçültüldü.
Northvolt ayrıca Polonya’daki fabrikaları yönetmek için yeni ortaklar arayacağını ve İsveç’teki katot malzemesi üretim tesislerinden birini satmayı planladığını duyurdu. Ancak, NOVO’ya (Volvo ile ortak girişimi) ait İsveç’teki tesislerin ve Almanya’daki Northvolt 3 ile Kanada’daki Northvolt 6 tesislerinin üretime normal şekilde devam edeceği belirtildi.
Avrupa’daki batarya krizinin nasıl sonuçlanacağı belirsizliğini korurken, otomotiv sektörü bu zor dönemde ayakta kalmak için yeni stratejiler geliştirmek zorunda.