Teknoloji Kampüsü

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. Bir Zamanlar Var Olan Ama Artık Olmayan 7 Teknoloji

Bir Zamanlar Var Olan Ama Artık Olmayan 7 Teknoloji

Serhat Sarımlı Serhat Sarımlı - - 7 dk okuma süresi
201 0
teknoloji

Büyük teknoloji şirketlerinin dünyasında, şiddetli rekabet ve sürekli evrim içinde. “Büyük teknolojiler” olarak bilinen sektörün devleri, yenilikleriyle modern dünyayı şekillendiriyor, pazarları fethediyor ve toplumu derin şekillerde etkiliyor.

Bununla birlikte, hepsi zamanın testine dayanamıyor ve zirveye yerleşen bazıları yıllar sonra tamamen ortadan kayboluyor. Aşağıda, bir zamanlar kendi alanlarında lider olan, ancak çeşitli nedenlerle varlıkları sona eren yedi büyük teknolojinin kaderi hakkında tüm detayları sizler için derledik.

1. AOL

Ticari internetin ilk günlerinde, AOL (America Online) birçok kişi için çevrimiçi bir geçitti. 1985 yılında kurulan şirket, ilginç bir çevirmeli internet hizmeti sunma konusunda öncüydü.

Kullanıcılar teknik bilgiye ihtiyaç duymadan, sağlayıcıyı kurmak için bir CD satın alabiliyor ve ardından aylık bir ücret ödeyerek internetteki özel içeriğe erişebiliyordu. 1990’larda AOL, Netscape tarayıcısını satın alarak ve Time Warner holdingine katılarak teknoloji dünyasının merkezinde yer alacaktı.

Ancak geniş bantın gelişmesiyle birlikte AOL’nin hizmetleri pek bir anlam ifade etmemeye başladı. Şirket 2006 yılında çevirmeli internet hizmetlerini durdurarak internete bağlanma şeklimizde bir dönemin sonunu getirdi.

2. Netscape

İnternetin kökenlerinden bahsetmişken, çevrimiçi gezinmenin ilk eşanlamlılarından biri olan Netscape’ten bahsetmemek mümkün değil. 1994 yılında kurulan Netscape Communications Corporation, dijital çağın şafağında sahnenin merkezinde yer aldı ve tarayıcı devrimine öncülük etti.

Ancak, Microsoft’un Internet Explorer’ının şiddetli rekabetiyle karşılaşmaya hazır değildi. Daha sonra, açık kaynağa geçişle birlikte, Netscape diğer büyük teknolojilerle rekabette geride kaldı ve bugün neredeyse hiç hatırlanmıyor. Şirket 2008 yılında tarayıcı desteğini resmi olarak sonlandırdı.

3. Blackberry

Bugün, fiziksel klavyeli bir cep telefonuna bakmak ve onun modernliğin sembolü olduğunu hayal etmek çok garip. Ancak uzun bir süre boyunca Blackberry cep telefonları tam da buydu.

Özellikle kurumsal pazar için şirketin hakim olduğu bir segment olan çağrı cihazlarının bir evrimiydi. Fiziksel klavyeleri ve sağlam güvenlikleri tüm dünyadaki profesyonelleri cezbetti.

Ancak 2007 yılında Steve Jobs dünyayı ilk iPhone ile tanıştırarak telekomünikasyonda yeni bir çağ başlattı. Böylece Blackberry’nin inovasyon eksikliği ve dokunmatik ekran trendleriyle rekabet edememesi düşüşüne yol açtı.

Blackberry 2016 yılında akıllı telefon üretimini durdurdu ve 2022 yılında rekabeti ihmal ettiği için kapanan şirketlerden bir diğeri oldu.

4. Polaroid

Polaroid, kullanıcılarının sadece birkaç dakika içinde geliştirilmiş bir fotoğraf görmesini sağlayarak anında fotoğrafçılıkta devrim yarattı. 1937 yılında kurulan şirket kültürel bir ikondu, trendleri belirledi ve hatta Instagram’ın orijinal görünümüne ilham verdi.

Ancak, dijital kameraların yükselişi Polaroid’in şipşak kameralarını geçersiz kıldı. Şirket bu pazara girmeye çalıştığında artık çok geçti ve 2001 yılında iflas başvurusunda bulundu.

İniş çıkışlardan ve birkaç kez satın alındıktan sonra, şu anda nostaljiye odaklanan ve profesyonel pazar tarafından çok az hatırlanan çok özel bir kitleye sahip.

5. Atari

Atari, 1970’lerde video oyunlarının popülerleşmesinden sorumlu ana oyunculardan biriydi. 1977 yılında Atari 2600’ün ve Pac-Man ve Space Invaders gibi ikonik oyunlarının piyasaya sürülmesiyle endüstri standartlarını belirledi.

İlginizi çekebilir; Samsung Galaxy AI 100 milyon telefona gelecek

Ancak, oyun endüstrisini canlandırarak kendi başarısının kurbanı oldu. 1980’lerde ev bilgisayarlarının yaygınlaşması, kötü iş kararları ve pazar doygunluğu Atari’yi bir daha asla toparlanamayacağı bir krize sürükledi. Bugün sadece arkasında bıraktığı nostalji ve tarihsel önemiyle hatırlanıyor.

6. MySpace

Sosyal ağların ilk günlerinde MySpace, hem kullanıcıları birbirine bağlamak hem de bağımsız sanatçılar ve müzisyenler için bir platform olarak hizmet vererek öncü oldu. 2003 yılında kurulan platform milyonlarca kullanıcıyı kendine çekti, ancak Facebook’un yükselişi ve kötü yönetim MySpace’in düşüşüne yol açtı.

Sosyal ağ 2011 yılında News Corporation’ın ödediği fiyatın çok altında bir fiyata satıldı ve MySpace’in önemi sona erdi. Bugün, site hala yayında, ancak bugünün pazarına hakim olan devler arasında hiçbir önemi yok.

7. Kodak

Eastman Kodak Company, fotoğrafçılık endüstrisinde sadece bir öncü değildi. Piyasaya hakim oldu ve onlarca yıl boyunca bazı ana trendleri belirledi. 1888 yılında kurulan şirket, yenilikçi kameraları ve filmleriyle öne çıktı.

Ancak bu listedeki diğer şirketler gibi Kodak da teknolojik gelişmeleri ihmal etmenin bedelini ağır ödedi. Dijital fotoğrafçılığa geçişle birlikte Kodak uyum sağlayamadı ve diğer büyük teknolojilere karşı zemin kaybetti.

Patentlerle ilgili uzun bir hukuk mücadelesinin ardından 2012 yılında şirket iflas başvurusunda bulunarak analog bir dönemin sonunu getirdi. Bugün Kodak daha çok iş dünyasına odaklanmış durumda ve sinema endüstrisinin film tedarikçisi konumunda.

İçeriği beğendiniz mi? Sosyal ağlarımızı kullanarak görüşlerinizi diğer Teknoloji Kampüsü okuyucularıyla paylaşın. Bir dahaki sefere görüşmek üzere!

What’s your Reaction?
2
0
0
0

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir