Teknoloji Kampüsü

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. Türkiye’nin silah ihracatında büyük atılım: 11. sıraya yükseldi

Türkiye’nin silah ihracatında büyük atılım: 11. sıraya yükseldi

Fevzi Mert Gözbaşı Fevzi Mert Gözbaşı - - 3 dk okuma süresi
67 0
ihracat

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), dünya genelinde silah ve askeri malzeme ihracat ve ithalat miktarının raporunu yayınladı. Bu rapor da Türkiye’nin silah ve askeri malzeme ihracatında büyük bir ilerleme kazanarak 11.sıraya yerleşmesi görülüyor.

Rusya ikinciliğini Fransa’ya kaptırdı

Rapora göre Türkiye, beş yılda silah ihracatını %106 artırarak silah ihracatını iki katına çıkardı bu artışla birlikte Türkiye 11.sıraya yerleşti bu gelişmeler Türkiye’nin bu konudaki başarısını gösteriyor. Rusya Ukrayna ile arasındaki savaş yüzünden bu sıralamada geriye düşerek Fransa’nın ardında kaldı

Türkiye’nin öncelikli ihracat noktaları

Türkiye’nin en fazla silah ihraç ettiği ülke %15 ile Birleşik Arap Emirlikleri oldu. ikinci sırayı ise %13 ile Katar ve üçüncü sırayı %11 ile Pakistan aldı. Türkiye’nin silah ithalatında önemli bir düşüş gözlemlendi. Türkiye’nin silah ihraç ettiği en büyük üç ülke ise İspanya, İtalya ve Rusya oldu.

türkiye'nin

Batı’nın liderliği

Raporda dikkat çeken önemli bir konu ise ABD ve Avrupa ülkelerinin küresel silah ihracatındaki liderliği oldu. Bu dönemde ABD ve Batı Avrupa ülkelerinin toplam silah ihracatındaki payı %62’den %72’ye yükseldi. bu durumun sebebi, Almanya’nın silah ihracatındaki azalma ve İsrail’in Batı’dan yaptığı silah ithalatının önemli miktarda artması olarak görülüyor.

Hindistan ve Suudi Arabistan: İthalat liderleri

Hindistan, dünyanın en büyük silah ithalatçısı olurken, Suudi Arabistan ithalat konusunda ikinci sırayı aldı. Son beş yılda ithalatı %396 artan Katar ise dünyanın en büyük üçüncü silah ithalatçısı olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’nin silah ihracatındaki bu önemli artış, ülkenin savunma sanayisindeki güçlenişini ve uluslararası arenadaki etkinliğini gösteriyor. Bununla birlikte, küresel silah ticaretindeki değişimler, stratejik dengelerin yeniden şekillendiğini ve bölgesel güç dengelerinin değişeceğini gösteriyor.

What’s your Reaction?
0
0
0
0

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir