Bilgisayarın grafik performansından sorumlu GPU olarak da bilinen ekran kartı, şüphesiz en önemli PC donanımlarının başında geliyor. Yeni bir bilgisayar toplarken oyun, video render ve 3D modelleme gibi işlemler doğrultusunda mutlaka ekran kartı performansına büyük ölçüde ihtimam etmelisiniz. Peki, GPU neye göre seçilir? İşte en detaylı GPU satın alma rehberi
Ekran kartı üreticileri: Nvidia, AMD ve Intel
GPU’lar dahili ve harici olmak üzere ikiye ayrılıyor. Dahili ekran kartları, işlemciye ya da anakarta entegre bir şekilde bulunan iGPU’lardır. Haliyle bu ekran kartları düşük güç tüketimleri ile yüksek performans sergileyemezler. Bu bağlamda, odaklanacağımız ama modeller yüksek performanslı ve bağımsız harici ekran kartları olacak.
Ekran kartı piyasasında aralarında tercih yapabileceğiniz üç üretici bulunuyor: Nvidia, AMD ve Intel. Bu doğrultuda, oldukça geniş bir ürün yelpazesi sizleri karşılıyor. Performans, mimari ve bütçe parametrelerine göre kendinize en uygun tercihi yapmak için bu ekran kartı üreticilerini detaylıca inceleyelim.
Nvidia
Dünya genelinde en popüler GPU üreticisi olan Nvidia, ekran kartı satışlarında lider konumunda bulunuyor. Nvidia’nın geçmişten bugüne, birçok grafik kartı nesil ve serisi bulunuyor. Ancak en son nesil olan RTX 40 serisi ve RTX 30 serisi arasından bir seçim yapmanız, yüksek grafik ayarlarında akıcı oyun deneyimi ve yoğun video işlemleri için isabetli olacaktır.
Aynı zamanda, yapay zeka konusunda en gelişmiş özelliklere sahip olan şirket şüphesiz Nvidia olarak karşımıza geliyor. Örneğin, ışık yansıma grafiklerini gerçeğe yakın bir şekilde işleyen ışın izleme teknolojisi (RT), AI sayesinde ek pikseller oluşturarak daha yüksek çözünürlüklü görüntüler ve kare hızları elde etmenizi sağlayan Derin Öğrenme Süper Örnekleme (DLSS) ile yüksek grafik kalitesi ve performans elde etmek mümkün.
RTX 40 serisi ekran kartları, DLSS’in en son sürümü olan DLSS 3 ve DLSS 3.5’i oyunculara sunuyor. Buna ek olarak, RTX 40 serisi GPU’ların detaylı performansı şu şekilde:
AMD
Nvidia’nın ardından pazardaki çoğunluğu AMD ekran kartları oluşturuyor. Şirket Nvidia’nın ekran kartlarına rakip geniş bir model yelpazesine sahip. Ayrıca bu seçenekler, genellikle daha fiyat/performans alternatifler olarak karşımıza geliyor.
AMD’nin Radeon RX ekran kartlarına göz attığımız zaman, güncellik açısından RX 7000 ve RX 6000 serisi ekran kartlarını tercih etmenizi öneriyoruz.
En yeni jenerasyon RX 7000 GPU’lar, Nvidia’nın gerisinde kalmayan GPU perfomansına sahip. Işın izleme konusunda da kendini geliştiren ekran kartları, DLSS’e rakip olan FSR 3.0 kare oluşturma teknolojisiyle birlikte geliyor. FSR, DLSS’in aksine tek bir nesil ile üreticiye bağlı değil ve daha geniş bir desteğe sahip.
Intel
Intel’i birçoğumuz ekran kartı alanında sedece entegre grafikler üreten bir şirket olarak biliyor olabiliriz. Ancak Intel, 2022 yılında ilk nesil Arc Alchemist harici ekran kartlarını piyasaya sürmüştü. Bu bağlamda; Arc A380, Arc A580, Arc A750 ve Arc A770 ekran kartları fiyatına göre oldukça iyi bir performans sunuyor.
Öyle ki, Arc A750’nin Nvidia cephesinde RTX 3060 ve AMD cephesinde RX 6600’e yakın performans sergilediğini söyleyebiliriz. Arc A770 ise, RTX 3060 Ti ve RX 6600 XT’e yakın performans sergiliyor. Ancak Intel Arc serisi, şu anlık diğer üreticilerle rekabet etmekten ziyade bütçe hususunu merkeze alıyor.
Intel, Xe Super Sampling (XeSS) olarak adlandırılan DLSS ve FSR alternatifi, yapay zeka destekli bir yükseltme teknolojisine sahip. Bu kare oluşturma teknolojisi diğerlerine benzer bir şekilde çalışıyor ve yalnızca Arc Alchemist GPU’larda kullanılabiliyor.
Darboğaz olmadığına dikkat edin
Darboğaz, kısaca iki bilgisayar bileşeninin kapasitelerindeki farklılıklardan dolayı, diğer donanımların performansını sınırlayan bir bileşeni ifade eder. Bu bağlamda, bir bilgisayar satın alırken işlemci ve ekran kartının dengeli olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde, biri diğerinden çok daha üst düzey olan donanım darboğaz yaratabilir ve performans sınırlamaları yaşanabilir. Aynı zamanda darboğaz, birçok bilgisayar donanımı arasında görülebilir.
Hangi çözünürlükte kullanacaksınız?
En optimize görüntü kalitesi ve performansı elde etmek için, hangi ekran çözünürlüğünü kullanacağınıza karar vermelisiniz. Bunun için; 1080p, 1440p (2K) ve 2160p (4K) gibi çözünürlük seçenekleri bulunuyor. Örneğin, RTX 4080 Super ekran kartı aldığınızı farz edelim. Bu durumda, 4K bir monitör kullanmanız tam randımanlı bir oyun performansı için yerinde olacaktır.
TDP ve Güç Kaynağı
TDP (Termal Tasarım Gücü), bir sistemin tam kapasiteli yük altında çekebileceği maksimum gücü ifade eder. Daha yüksek TDP değeri daha fazla güç tüketimi demektir.
Velhasıl, yeni bir GPU satın alırken bilgisayarınızdaki PSU’nun (Güç Kaynağı Ünitesi) gerekli watt gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını kontrol etmeniz gerekir.
VRAM
Uzun ömürlü bir ekran kartı tercihi yapmak istiyorsanız GPU’nun VRAM yani video bellek kapasitesine önem vermelisiniz. Zira VRAM, grafik verileri depolamaktan ve hızlı bir şekilde erişmekten sorumlu olan GPU’daki bellektir. Yüksek çözünürlüklü görüntüler ve 3D grafikler oluşturmak için gerekli olan dokuları, gölgelendiricileri, çerçeveleri ve diğer verileri depoladığı için GPU performansında kritik bir rol oynar.
Günümüzde AAA oyunların gereksinimlerini göz önünde bulundurunca yüksek VRAM’e sahip bir ekran kartı tercih etmelisiniz. Lakin VRAM’in ekran kartı performansını belirlemede tek etken olmadığını unutmayın.
Peki, siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizler, hangi ekran kartlarını kullanıyorsunuz? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.