Teknoloji Kampüsü

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Haberler
  4. »
  5. Yanlış yakıt kullanımı: benzinli otomobile mazot, dizel otomobile benzin eklenirse ne olur?

Yanlış yakıt kullanımı: benzinli otomobile mazot, dizel otomobile benzin eklenirse ne olur?

Araçlara yanlışlıkla farklı türde yakıt koymak, ciddi mali zararlarla sonuçlanabilir. İşte benzinli otomobillere mazot ve dizel otomobillere benzin eklenmesi durumunda başınıza gelebilecekler…

Teknoloji Kampüsü Teknoloji Kampüsü - - 2 dk okuma süresi
241 0
Yakıt

Hatalı kullanımlar, motor değişimiyle sonuçlanabilir!

İçten yanmalı motorlara sahip araçlar, hareket etmek için fosil yakıtlardan faydalanır. Bu yakıtlar, benzin, dizel (mazot) ve otogaz şeklinde sınıflandırılır. Otogaz, diğer yakıt türleri gibi kararlı bir sıvı olmadığından ve kullanımının genellikle opsiyonel olmasından dolayı karıştırma olasılığı düşüktür. Benzin ve dizel ise, nadiren karışabilir.

Yorucu bir günün ardından, benzinli arabanızla mazot dolduran bir istasyona geldiğinizi düşünün. Hem siz hem de pompacı dalgın olduğundan, arabanıza mazot ekleniyor. Bu durumda arabanıza ne olur? 

Benzinli bir otomobile dizel yakıt eklenirse ne olur? 

Benzinli bir araca dizel yakıt koymak aslında oldukça zor. Çünkü 2000’li yıllardan itibaren üretilen otomobillerin yakıt girişleri, yakıt türüne göre farklıdır. Dizel pompalarının girişleri daha geniştir ve benzinli aracın girişine tam sığmaz.

Ancak, bazen bu durum yaşanır ve benzinli araca mazot eklenir. Bu durumda neler olabileceğini anlamak için benzinli araçların çalışma sisteminden bahsetmekte fayda var.

Benzin, mazottan daha yanıcı bir madde olup, motorla karşılaştığında bujiler kullanılarak silindirlerde yakılır. Bujiler, benzinin tutuşması için gerekli sıcaklığı sağlar ve motorun yanma odalarında patlamalar gerçekleşerek güç üretilir.

Benzinli araca mazot eklendiğinde, bujiler daha yağlı ve zor tutuşabilen yakıtı yakmakta güçlük çeker. Bu süreçte, bujiler ya mazotu tutuşturamaz ya da tutuştururken zorlanır. Eğer araç çalışmazsa, motor tamamen temizlenerek sorun çözülebilir.

What’s your Reaction?
9
3
2
0

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir