Her yıl olduğu gibi Apple, Haziran ayındaki WWDC etkinliğinde yeni işletim sistemlerinin tanıtılmasından önce yaklaşmakta olan erişilebilirlik özelliklerinin ön gösterimini sunuyor.
Göz takibi özelliği
Bu yılki en büyük yeni özellik, kullanıcıların ekranda hangi öğeye baktığını belirlemek için ön kamerayı kullanan ve herhangi bir dokunmatik işlev gerektirmeden yalnızca göz bakışlarıyla cihazlarda gezinmelerine olanak tanıyan yeni Göz Takibi olacak.
Müzik dokunuşları
Music Haptics, işitme güçlüğü çeken kullanıcıların da müzikten keyif almasına yardımcı olmak için tasarlandı. Bu bağlamda iPhone, sesli olarak çalınan müzikle senkronize olan dokunuşları ve rafine titreşimleri çalmak için haptik motorunu kullanacak.
Araç hareket ipuçları
Vehicle Motion Cues, iPhone ve iPad’lerini hareket halindeki bir araçta kullanırken yol tutmasından muzdarip olan iOS kullanıcılarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Hareket İpuçları etkinleştirildiğinde aygıt, aracın hareket yönünü takip eden animasyonlu noktalardan oluşan bir desen oluşturuyor. Apple, bunun beyindeki duyusal çatışmayı azalttığını ve kötü hislerin yoğunluğunu azaltabileceğini söylüyor.
Sesli kısayollar
Ayrıca, kullanıcıların kısayolları kullanmak için özel eylem ifadeleri atamasına ve bu ifadeler yüksek sesle söylendiğinde karmaşık çok adımlı eylemler gerçekleştirmesine olanak tanıyan Vocal Shortcuts adlı bir özellik de tanıtıldı. Apple ayrıca; serebral palsi, amiyotrofik lateral skleroz ve felç gibi hastalıklara sahip kullanıcılar için dikte ve konuşma tanıma doğruluğunu artıran yeni bir “Listen for Atypical Speech” modu ekliyor.
CarPlay
CarPlay de bu yazılım güncellemesinden nasibini alacak. Apple; Sesle Denetim, Renk Filtreleri ve Ses Tanıma gibi mevcut iOS özelliklerinin artık CarPlay arayüzü üzerinden de kullanılabileceğini söylüyor.
Apple ayrıca bu yıl içinde VoiceOver anlatımı için yeni sesler, düzenleme sırasında mevcut metin alanı içeriğini büyüten yeni bir Hover Typing seçeneği, iPhone 15 eylem düğmesiyle Büyüteç uygulamasının Algılama Moduna erişim ve Braille girişine yönelik iyileştirmeler de dahil olmak üzere daha küçük erişilebilirlik geliştirmelerinin de geleceğini duyurdu. Peki, sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.